TEMAMØTE
grunn . En slik utviklingsportefølje må forvaltes med Styringsgruppe og Programleder i tillegg til Arbeidsgruppe som er et sett av ansvarlige prosjektledere for de pågående utviklingsprosjekt . Det er her vi trenger smarte kontrakter når utvikling plutselig blir vår kjernevirksomhet avsluttet Ekle .
« Er det mulig å oppnå effektivisering , øke læring og erfaringsoverføring av nye teknologiske gjennomføringsmetoder ?» Trygve Sagen , Holte ConsultingAS , ga oss et innblikk i nye tanker hos Statsbygg i jakten på gevinster . For å oppnå kostnadseffektive byggeprosjekter har de lansert uttrykket « Cost down ? Step up !» der de har som målsetting en kostnadsreduksjon på 20 % uten at LCC forverres . PMO innen Statsbygg jobber aktivt med VR løsninger bl . a . for å spare fysiske reiser og tidlig få overblikk av et byggeprosjekt . Det er viktig tidlig å definere fakta for prosjektet og samle opp erfaringer slik at det blir gitt initiativ til å teste ut selv og sammenligne for prosjektdeltagere . Det er helt nødvendig med støtte internt og en forankring på toppledernivå for å lykkes . For å oppnå innsparinger har en behovsutredning gitt størst effekt . « Hva er det egentlige behov ?»
Som et eksempel nevnte Sagen en utredning som gjelder Regjeringskvartalet der de hadde redusert behovet fra 5 000 til 4 000 medarbeidere som skal ha arbeidsplasser i kvartalet . Et annen viktig element er standardisering som eksempelvis har gitt god effekt på fengsels bygging . Der har det vist seg veldig effektivt med gjenbruk av tidligere løsninger . Statsbygg har utviklet et « Gevinstkort » der de systematisk gjennomgår prosjektet på « gevinstjakt ». Dette er nå benyttet på over 80 prosjekter og skjer ved et 1,5 times møte med nøkkelpersonell tidlig i prosjektet . Normale prosjekter har siden 2017 gått under « P50 » planlagt kostnad , men forventes å gå over i 2020 som følge av overskridelse på noen kjempeprosjekter . Dette forventes å bedre seg igjen i tiden som kommer avsluttet Sagen .
Erik L . Thoresen , Høgskolen i Østfold presenterte resultater fra bacheloroppgaven « Lean konstruksjon , en ny standard og gjennomføringsmodeller for bygg- og anlegg ». Denne ble skapt som et Bachelorprosjekt av studenter ved Høgskolen i Østfold i studiet innovasjon og prosjektledelse våren 2019 med Thoresen som prosjektleder . Studiet innovasjon og prosjektledelse har en praktisk tilnærming for å utvikle gode ledere , og har et tett samarbeid med næringsliv , offentlige instanser og innovasjonsmiljøer . Bakgrunn for oppgaven var å implementere Lean i Cicignon Park . Cicignon Park er et stort boligprosjekt basert på gjenbruk og ombygging av tidligere Fredrikstad sykehus , og vil bli Norges første sirkulære bydel med ca 1000 nye boliger . Prosjektet involverer høy bruk av studenter og bygger på innovasjon . Teknisk Ukeblad , 2015 fastslår at 3 av 4 byggeprosjekter er forsinket , og andre målinger i byggebransjen viser at om lag 1 / 3 av tiden man produserer er dødtid . Som perspektiv for oppgaven var å skape en lærende organisasjon som legger til
36 PROSJEKTLEDELSE • NR . 4 2020