Prosjektledelse nr. 2 2023 02 2023 | Page 29

ARTIKKEL mye en investering faktisk vil koste samfunnet , og på den måten sikre bedre beslutningsgrunnlag . Å benytte faktorer relevante for levetidsperspektivet som en del av beslutningsgrunnlaget i investeringsprosesser kan imidlertid være utfordrende , da beregning av kostnader og effekter frem i tid ofte er forbundet med mye usikkerhet . I tillegg omfattes mange ulike typer kostnader og effekter , som gjør at beregningene kan bli både komplekse og omfattende . Analysen finner at faktorer som er relevante for levetidsperspektivet blir omtalt i prosjektdokumentasjonen i tidligfase i begge casene . Det legges noe større vekt på fremtidige driftskostnader i caset fra kultursektoren enn det gjøres i forsvarssektor-caset . Hva gjelder miljø og bærekraftshensyn er dette i større grad diskutert og utredet i caset fra forsvarssektoren enn i caset fra kultursektoren . Videre er både litteratur og gjeldende retningslinjer utformet ulikt for de to sektorene – spesielt med tanke på detaljeringsgrad .
Forstudien trekker ikke generaliserbare konklusjoner , men søker heller å identifisere tema og spørsmål som kan være interessante å fremme i videre studier av levetidsperspektivet . Basert på resultatene av analysen peker forfatterne på følgende tre spørsmål for videre arbeid med tematikken : 1 . Hvordan bør ikke-kvantifiserbare størrelser , ofte i form av positive og negative eksternaliteter , herunder bærekraft og miljø , hensyntas og vektlegges i beslutningsgrunnlaget for tidligfase ?
2 . Hvordan kan usikkerhet knyttet til faktorer som er relevante for levetidsperspektivet ivaretas i beslutningsgrunnlaget for tidligfase ?
3 . Hvordan kan tiltak som gir gevinster i et levetidsperspektiv i større grad ivaretas beslutningsgrunnlaget i tidligfase ?
Rapporten er tilgjengelig på concept sine nettsider : https :// www . ntnu . no / concept / publikasjoner
Helene Berg
har jobbet med studier av investeringer på FFI siden 2014 og har en mastergrad i samfunnsøkonomi fra UiO . I tillegg til å være forsker ved FFI er hun PhD kandidat ved NTNU og del av forskergruppen til Concept . Stikkord for Helenes forskning på investeringer er nyttestyring , IKT , anskaffelsesform og måloppnåelse i prosjekter .
Frida Waage Prebensen har jobbet på FFI siden høsten 2022 , og har en mastergrad i økonomisk analyse fra OsloMet . Hun har også en støtteprofil innen strategi & ledelse . Innenfor økonomifaget interesserer hun seg spesielt for atferdsøkonomi og miljøøkonomi . Stikkord for studiene hun jobber på er insentiver , miljø , bærekraft , og måloppnåelse i prosjekter .
PROSJEKTLEDELSE • NR . 2 2023 29