proresto 3+4/2017 | 页面 60

Töitä myös vapaa-ajalla Tarjoilijaksi kouluttautuneella on yleensä hallussa erilaiset tekniikat , gastronominen sanasto ja alan historia . Myös kielet ovat tulleet tutummiksi . Koulussa opitaan myös , kuinka toimia tehokkaasti ja turvallisesti .
Lehtosen mielestä kuitenkin kouluttamatonkin tarjoilija voi päästä eteenpäin , jos on kiinnostusta , innostusta ja halua oppia . Tosin silloin vapaa-ajalla tehtävä työ korostuu .
Lehtonen itse lukee päivittäin juomatuotteista ja seuraa palstoilta , blogeista ja tiedotteista trendejä ja sitä , mitä alalla tapahtuu Suomessa ja ulkomailla . Opiskelu on myös aikaisemmin omaksutun kertaamista .
” Kilpailuihin osallistuminen on iso osa vapaa-aikaani ja auttaa pitämään ammattitaitoa yllä . Kun treenaa yhdessä muiden kanssa vaikkapa drinkkien tekemistä oppii myös teknillisesti uutta ”, Lehtonen kertoo .
Viime ja tänä vuonna Vuoden sommelieriksi ja viime vuonna Vuoden Tarjoilijaksi valittu Lehtonen edustaa Suomea lokakuussa sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Helsingissä yhdessä Vuoden sommelier -kilpailun kakkosen , Kirsi Seppäsen , kanssa . Vuoden sommelierin titteliä hän aikoo tavoitella ainakin vielä ensi vuonna . n

Tarjoilijalla on noin viisi sekuntia aikaa päättää , kuinka hän palvelee asiakasta .

” Teen tätä rakkaudesta lajiin ”, Taneli Lehtonen kertoo .
60 proresto 3 – 4 / 2017