proresto 2/2022 | Page 28

Keittiöitä suunniteltaessa on aluksi pohdittava , millaiseen käyttöön keittiötila tulee .
Jäävesipankki .
” Jos padassa on vaikkapa 300 litraa kuumaa keittoa , sen jäähdyttäminen voi olla haasteellista . Apuna käytetään jäävesipankkeja , joista patoihin kiertävä kylmä vesi jäähdyttää ruoan esimerkiksi + 3 ° C : n tai + 6 ° C : n lämpötilaan tarpeen mukaan .”
Oikea säilytyslämpötila on tärkeä , jotta ruokahävikki keittiöissä ei lisääntyisi . Toisaalta liian kylmäksi säädetty lämpötila saattaa aiheuttaa liiallista ja tarpeetonta energiankulutusta
” Nykyään uunit konseptoidaan siten , että niistä on entistä helpompaa siirtää tuotteita viereiseen jäähdytysyksikköön ”, Salminen mainitsee . Tuotantosuunnitelmat tehdään sen mukaisesti . ” Lisäksi on kehitetty sellaisia jakelulaitteita , jotka voivat toimia sekä kylmäsäilytys- että kuumennuslaitteina . Näin kylmä ruoka voidaan palvelukeittiössä tai hoivalaitoksen osastoilla kylmäsäilyttää ja kuumentaa automaattisesti haluttuna ajankohtana .”
” Uusia mahdollisuuksia on paljon . Niitä vain pitäisi nyt ottaa laajemmin käyttöön keittiöissä .”
Oikeita lämpötiloja myös ilmanvaihtoon Keittiöitä suunniteltaessa on aluksi pohdittava , millaiseen käyttöön keittiötila tulee . Samalla on syytä miettiä mahdollisia tulevaisuuden laajennustarpeita . Laitteiden ja muiden keittiövarusteiden sijoittelu vaikuttaa myös keittiössä liikkumiseen , keittiötyön ergonomiaan ja keittiön yleiseen toimivuuteen .
Suunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota myös oikeanlaiseen ja riittävään ilmanvaihtoon . Keittiötilojen ilmanvaihto liittyy työviihtyvyyteen ja siten myös työn tuottavuuteen . Ilmanvaihto poistaa keittiöistä ylilämpöä , kosteutta ja käryjä . Ilmanvaihdon ja ilmahormin sopiva mitoitus sekä ilmavirtojen suuntaus ovat tärkeitä tekijöitä .
” Lisäksi ilmanvaihto keittiöissä on paloturvallisuuskysymys . Tulipaloriskin vähentämiseksi keittiöiden ilmanvaihtokanavia on mahdollista puhdistaa automaattisesti ”, huomauttaa Salminen .
” Oikeanlaisella ilmanvaihdolla keittiö saadaan oikeaan lämpötilaan . Energian säästämiseksi poistoilman lämmöntalteenottoa ( LTO ) voidaan hyödyntää vaikkapa tuloilman esilämmitykseen .”
” Kylmähuoneistakin saadaan lämpöä talteen . Sillä voidaan sitten lämmittää esimerkiksi keittiöön tulevaa vettä .” Ilmanvaihdon ohella keittiön lämmityskin vie energiaa . Asioihin voidaan vaikuttaa pyrkimällä mahdollisimman energiatehokkaisiin ratkaisuihin . Jos esimerkiksi rakennuksen katolla on tilaa , sinne voidaan sijoittaa sähköä tuottavia aurinkopaneeleja .
Energialuokitusta ja sähkön säästöä Myös varsinaisten keittiölaitteiden suunnittelussa energiansäästö on tullut yhä keskeisemmäksi .
Muutoinkin nykyaikaisten keittiölaitteiden tekniikassa pyritään ympäristöystävällisyyteen . Tämä näkyy varsinkin kylmälaitteissa , joissa takavuosina usein käytettiin ilmakehän otsonikerroksen kannalta haitallisia kylmäaineita .
” Freonien käyttö kylmäaineena on jo kielletty . Nykyisten kylmälaitteiden GWP-arvon ( GWP = Global Warming Potential ) on määräysten mukaan oltava pienempi kuin 150 ”, Salminen korostaa .
Esimerkiksi hiilidioksidi on hänen mukaansa hyvä kylmäaineratkaisu .
” Energiansäästöstä tehtiin tutkimusta Suomessa jo parikymmentä vuotta sitten , mutta oikeastaan vasta 2010-luvulla energiansäästökysymykset keittiöissä ovat nousseet laajemmin esille ”, Salminen hämmästelee .
Energiatehokkuuden parantamista ja energiansäästöä edellytetään myös monissa Euroopan Unionin direktiiveissä ja EU-jäsenmaiden kansallisissa säädöksissä . Useat eri seikat vaikuttavat keittiölaitteiden energiankulutukseen .
” Vaikka monissa keittiölaitteissa on suuri liitäntäteho , esimerkiksi isot yhdistelmäuunit käyttävät energiaa pääasiassa lämpötilan kohottamiseen ja menevät sen jälkeen automaatti­
28 proresto 2 / 2022