Barista ja lisää , ettei kahvin tarvitse aina olla espresso . Gastronomiassa juomalla on kuitenkin paikkansa ruuan päätteeksi nautittavana juomana .
” Espresso on valmistusmenetelmänä vaikea . Sen osaaminen ja tietynlainen onnistuminen kerta toisensa jälkeen voi olla vaikeaa ja vaatii ammattitaitoa . Maailmalla on kuitenkin laadukkaita esimerkkejä ravintoloista , joissa ollaan luovuttu espressoserviisistä kokonaan ja otettu käyttöön suodatinkahvi . Sen valmistaminen on serviisin aikana helpompaa .”
”
Espresso on valmistusmenetelmänä vaikea .
Verkostoitunut kahviala tuo vaikutteita maailmalta Suomalainen kahvikulttuuri on kehittymässä laatutietoisempaan suuntaan . Ihmisiä kiinnostaa kahvin laatu ja alkuperä sekä miten kahvi on tuotettu . Ihmisille on myös entistä tärkeämpää , että kahvi on luomua .
” Alkuperämaakahveja on saatavilla luomuna suhteellisen vähän , mutta siihen suuntaan kahvintuotanto on koko ajan menossa ”, kertoo Vuoden Barista Jarno Peräkylä muistuttaen , että myös kahvin maku merkitsee .
Kahviala on hyvin verkottunut ja verkostoitunut maailmalla . Kun joku tekee alalla innovaation , se on hyvinkin nopeasti kaikkien kokeiltavissa . Vaikutteita suomalaiseen kahvikulttuuriin tulee Peräkylän mukaan voimakkaasti Yhdysvalloista . Esimerkkinä hän mainitsee cold brew ’ n eli kylmäuutetun kahvin .
” Kylmäuutettu kahvi on ollut jo muutaman vuoden juttu , joka varsinkin kesällä nostaa päätään . Sekin on jenkkilähtöinen ilmiö . Lämpimissä osavaltioissa se on iso juttu ja kahvipaahtimoissa on laaja valikoima erilaisia cold brew -kahveja .”
Ennen haastattelua Peräkylä tilasi itselleen helsinkiläisen kahvipaahtimo Kaffa Roasteryn valikoimasta tuplaespresson guatemalalaista Las Terrazas -kahvia. Alkuperämaasta voi jo päätellä , että kahvi on hedelmäisiin makuihin kallellaan .
” Tässä on aika kiva tasapaino ”, aloittaa Peräkylä maistelun .
” Paljon kaakaon sävyjä , pieni ja kiva kaakaon bitteri . Suklaata löytyy ja myös kuivatun hedelmän makeutta . Pientä sitrustakin . Oikein hyvä espresso ja varsinkin näin jäähtyneenä sen pystyy maistamaan .” n
36 proresto 1 – 2 / 2018