PANOSTUKSET TUOTEKEHITYKSEEN JA TUOTTAVUUDEN PARANTAMISEEN
TEKSTI: JUHANI LEMPIÄINEN, DELTATRON OY
Keskustelu palkkojen alentamisesta tai eläkeiän nostosta kansantaloutemme pelastamiseksi vararikolta on yksisilmäistä. Maailmanloppukaan ei tullut 21.12.2012, mutta metalliteollisuutemme rappio tulee väistämättä, ellemme kiinnitä jatkuvasti työn tuottavuuteen nykyistä enemmän huomiota.
Viime vuosien aleneva metalliteollisuutemme tuottavuustrendi tulee kääntää ottamalla käyttöön uusia tuotekehitys- ja valmistusmenetelmiä. Suurten ikäluokkien yrittäjäsukupolven eläköityminen lähivuosina korostaa nopeaa muutoksen tarvetta. Teollisuuden automaation merkitys ja kehityssuunta Robottipohjaiset automaatiojärjestelmät ovat olleet osa keinovalikoimaa, kun on etsitty yksikkötyökustannusten alentamismahdollisuuksia erityisesti metalliteollisuudessamme. Koko 1990- ja 2000-luvun alkupuolen tämä keino tepsi ja tuotti merkittäviä hyötyjä teollisuutemme kilpailukyvyn parantamiseen. Vuodesta 2006 lähtien trendi kääntyi ja tuottavuus alkoi huolestuttavasti heikentyä. Tuottavuuden kasvu on Suomessa oleellisesti pudonnut pitkäaikaiselta keskimääräiseltä uralta. Kun investoinnit automaatioon ovat vähentyneet, tuottavuuden kehitys on välittömästi laskenut. Investointeja robotiikkaan käytetään kansainvälisestikin teollisuuden tuottavuuden kehityksen mittarina ja siksi niitä seurataan tarkasti. Ne tuottavat lisäarvoa reilusti investointiosuuttaan enemmän, vaikka robotiikkaan meillä investoidaan vuosittain vain 1% tehdasteollisuuden investoinneista. Ei pidä tyytyä ainoastaan automatisoimaan vanhoja tuotantoprosesseja, vaan samalla on kriittisesti tarkasteltava sekä tuotteiden konstruktioiden kehitystä automaatioon soveltuviksi. Viime vuosina teollisuudessamme on enää toteutettu vain korvausinvestointeja tuotantoon, kun mittarina käytämme robotiikkasovelluksien määrää. Vuosituhannen vaihteen yli 500 teollisuusrobotin määristä investointitaso on taantunut ilmeisen pysyvästi puoleen, vajaaseen 300 robottiin. Kun otetaan huomioon robotin keskimääräinen 15 vuoden käyttöikä meillä tyypillisessä kaksivuorotyössä, tämä investointitaso ei ole enää vuosiin riittänyt yksikkötyökustannusten alentamiseen. Hallituksen tuoreet kehysriihipäätökset koneiden poisto-oikeuksien ra32 prometalli 1/2013
juista leikkauksista ovat suoranaista myrkkyä uusille tuotannollisille investoinneille. Suhtautuminen teollisuusrobottien hankintaan on vuosien varrella muuttunut oleellisesti myönteisempään suuntaan. Useat automaatioinvestoinnit ovat turvanneet työpaikkojen säilymisen Suomessa. Parhaat sovellukset ovat mahdollistaneet tuotteiden valmistamisen Suomessa halpamaita paremmin sekä taloudellisesti että laadullisesti. Piensarjatuotannon osaaminen robottijärjestelmien kehitystyössä on meillä korkealla kansainvälisellä tasolla. Pienenä maana meillä on mahdollisuus nopeasti reagoida tekniseen kehitykseen ja ottaa käyttöön viimeisimmät tekniset innovaatiot. Laitteistojen käyttäjien koulutustaso on vahvaa yrityksissä, joten valmiudet järjestelmien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja edelleen kehittämiseen ovat turvattuja.