” TAVOITTEENA OLI saada mahdollisimman paljon hotellihuoneita mahtumaan tiloihin ”, toteaa Scandic Grand Central Helsinki -hankkeen pääsuunnittelusta vastannut arkkitehti Matti Linko Arkkitehdit Soini & Horto Oy : ltä . ” Hotellin talousyhtälön kannalta keskeisintä oli huoneiden lukumäärä ja laajennus oli jo ihan lähtökohtana hankkeessa ”, Linko kertoo . ” Laajennusosa liittyi hyvin luontevasti vanhan rakennuksen korkeusasemiin ja massaltaan tontille . Hotellikokonaisuuteen saatiin mahtumaan lähes 500 huonetta .”
Alun perin Eliel Saarisen suunnittelema , vuonna 1909 valmistunut Helsingin rautatieaseman hallintorakennus on kunnostettu kellarista kattoon , ja siihen on rakennettu kiinteästi Futudesign Oy : n suunnittelema laajennusosa . Huhtikuussa toimintansa aloittanut Scandic Grand Central Helsinki on yksi Suomen suurimmista hotelleista .
” Kun mietittiin rakennuksen lähestymistä eri puolilta ja mistä tullaan hotelliin sisään , vanha pääovi päätettiin säilyttää myös hotellin pääsisäänkäyntinä ”, kertoo Linko . ” Rautatientorin sisäänkäyntien ongelma oli tasoero , jota oli vaikea saada esteettömäksi . Peruslähtökohta suunnittelussa on , että esteetön sisäänkäynti on sama kaikille . Sisäpihalle tehtiin kokonaan uusi ovi ikkunan tilalle , jotta olisi myös toinen juhlava sisäänkäynti , josta pääsee suoraan samassa lattiatasossa hotellin vastaanottoon ja lobbyyn . Lisäksi tehtiin torin kulman ovelle esteetön sisäänkäynti suoraan ravintolatiloihin luiskan ja hissin avulla .”
Hotellitoiminnan vaativat huoltoyhteydet on ratkaistu Läntisen teatterikujan puolelta , missä on myös toinen yleisösisäänkäynneistä . ” Toisella puolella ovat junalaiturit ja toisella jalankulku , joten uusia huoltoyhteyksiä ei niihin saanut ”, Linko sanoo . ” Pihasta tehtiin puistomainen ja päädyttiin siihen , että koko sisäpiha muotoillaan uudestaan .”
Suojeltua ja arvokasta rakennusperintöä Vanhan hallintorakennuksen seinistä ja suojelluista käytäväovista johtuen hotellihuoneet ovat joka kerroksessa eri kokoisia . ” Pisin käytävä on 150 metriä pitkä ja kaikki käytävät ovat suojeltuja ”, kertoo vastaava rakennussuunnittelija ja arkkitehtisuunnittelun projektipäällikkö Minerva Ahokanto .
” Toisessa kerroksessa on suojeltuja kokoustiloja ja kaikki käytäviin liittyvät porrashuoneet olivat suojeltuja ”, Ahokanto sanoo . ” Käytävillä on hienot pariovet , joita käytettiin pääsääntöisesti käyntinä huoneisiin . Koska emme halunneet tehdä lisää oviaukkoja ja ovet eivät mene kerroksittain samassa kohtaa , niin jokainen huone on hieman eri levyinen ja vähän eri kokoinen .”
Hallintorakennuksen vanhat ikkunat ovat hyvin systemaattiset ja ikkunajako toimii hyvin myös hotellihuoneelle . ” Koko ajan oli selkärangassa , että mitään kohteessa ollutta kiinteää ja arvokasta ei haluttu hävittää ”, kertoo Ahokanto . ” Esimerkiksi kaikki ikkunat saatiin kunnostettua , mikä oli ihan valtava työ tämän kokoisessa rakennuksessa . Lasituksia vaihdettiin ääniteknisistä syistä , alapuitteita jouduttiin vaihtamaan ja alakarmeja
Eliel Saarisen suunnittelemat pääsisäänkäynnin ja -aulan pilarit ohjaavat vieraat hotelliin sisälle . Osa pilareiden kapiteeleista paljastui vasta peruskorjauksen aikana .
12 prointerior 2 / 21