Προτάσεις για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα 55
6. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ φΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑδΑ
Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που διατυπώνονται στη συνέχεια, έχουν ως αφετηρία τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας. Όπως αναλύθηκε στα προηγούμενα κεφάλαια, η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική δύναμη και το επίπεδο του εισοδήματος ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με την υψηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω της χαμηλής ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, καθώς και με το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, που ναι μεν διαμορφώνεται καταρχάς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από την εθνική ενεργειακή πολιτική( ενεργειακό μείγμα, εισαγωγές, διασύνδεση νησιών κ. λπ.).
Οι ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων που παρουσιάζονται παρακάτω. Κατά συνέπεια, απουσιάζουν προτάσεις επιδοματικού χαρακτήρα που στόχο έχουν μόνο την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, αφενός για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας και αφετέρου γιατί έχει διαπιστωθεί πως θέτουν τον πολίτη σε παθητική θέση χωρίς να αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Αντίθετα, προκρίνονται λύσεις βιώσιμες, που επιφέρουν έμμεσα αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα δύνανται να συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλων προκλήσεων, όπως είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Συνυπολογίστηκαν, επίσης, οι προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, καθώς και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα μετά την ενσωμάτωση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Για παράδειγμα, η εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ Β 1593 / 6.6.2016, συνεπάγεται τη συρρίκνωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε παραγωγή και προμήθεια ενέργειας κατά 50 % ως το 2020, για τη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης ιδιωτών παραγωγών / προμηθευτών και την αύξηση των επιλογών και οφελών των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012 / 27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, που έγινε τον Οκτώβριο του 2015, υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, τους διανομείς ενέργειας και τους προμηθευτές να θέσουν στόχους εξοικονόμησης ενέργειας έως το 2020. Δεδομένα όπως τα παραπάνω αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο διατύπωσης των προτάσεων που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.