40
Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα
Η Σύμβαση Διαμοιραζόμενου Οφέλους έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
• τη χρηματοδότηση του έργου αναλαμβάνει η ΕΕΥ ,
• η κυριότητα του εξοπλισμού περιέρχεται στον πελάτη με τη λήξη της σύμβασης ,
• η ΕΕΥ δεν παρέχει εγγυήσεις για ελάχιστα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομικού οφέλους .
• η αμοιβή της ΕΕΥ είναι ποσοστό του οικονομικού οφέλους από την εκτέλεση του έργου .
Μια ιδιαιτερότητα της χώρας μας έναντι άλλων στην ΕΕ , που φέρει ειδικό βάρος αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας , είναι πως η οργανωμένη κατοικία είναι συγκριτικά περιορισμένη , ενώ μετά και την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ( ΟΕΚ ), η εθνική πολιτική για την κοινωνική κατοικία εξαντλείται στην επιδότηση του ενοικίου .
Ο ΟΕΚ , από το 1954 που ιδρύθηκε , έχει κατασκευάσει περισσότερες από 50.000 κατοικίες , ενώ από τις εισφορές των εργαζομένων επιδοτούσε στεγαστικά δάνεια , καθώς και το ενοίκιο ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων . Παράλληλα , χρηματοδοτούσε τις επισκευές σεισμόπληκτων κατοικιών και χορηγούσε δάνεια για τις επισκευές κατοικιών . Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας , προτού καταργηθεί το 2015 , διέθετε στην κατοχή του γη για την ανέγερση νέων οικισμών , ενώ σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων του οργανισμού , περίπου 212.000.000 ευρώ / έτος εξακολουθούν να εισπράττονται υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από κρατήσεις σε μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων . Παράλληλα , το 70,4 % των στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ είναι κόκκινα , ενώ από τα δάνεια για την επιδότηση ενοικίου κόκκινα είναι το 62 %. Με την κατάργηση του ΟΕΚ , 400 εξειδικευμένοι υπάλληλοι που εργάζονταν στην κοινωνική κατοικία μετατάχθηκαν κυρίως στον ΟΑΕΔ και σήμερα εργάζονται για την παροχή επιδομάτων ανεργίας .
Η απουσία ενός κεντρικού φορέα παραγωγής κοινωνικής κατοικίας , όπως ο ΟΕΚ , δυσχεραίνει και τη διαχείριση των εργατικών πολυκατοικιών , όπου η εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούσε να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην ανακούφιση νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος . Ένα μεγάλο τμήμα του κτιριακού αποθέματος των εργατικών πολυκατοικιών που συναντούμε σε διάφορες ελληνικές πόλεις έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 , πριν από την εισαγωγή του Ελληνικού Κανονισμού Θερμομόνωσης στην Ελλάδα ( 1979 ), κι επομένως παρουσιάζει μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας . Ταυτόχρονα , χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό τυποποίησης , γεγονός που ευνοεί τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας αναφορικά με την εφαρμογή παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας .
Μεταπτυχιακή μελέτη 78 που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας σε εργατικές πολυκατοικίες στην Ελλάδα τεκμηριώνει αφενός το σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί κι αφετέρου τα επιπρόσθετα οφέλη από μια βαθιά ενεργειακή ανακαίνιση με συλλογικά χαρακτηριστικά . Σύμφωνα με την ενεργειακή επιθεώρηση που έγινε σε μια τυπική εργατική πολυκατοικία του ’ 60 στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης , το κτίριο κατατάχθηκε στην τελευταία κατηγορία . Σε σχέση με το κτίριο αναφοράς , το υπό επιθεώρηση κτίριο καταναλώνει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση , την ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης . Ως αποτέλεσμα , το κτίριο ευθύνεται για την έκλυση 248,6 kg / m 2 εκπομπών CO 2 .
Η μελέτη είχε ως κύριο στόχο να διερευνήσει την πλέον κατάλληλη στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εργατικών πολυκατοικιών στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που κρύβουν τα κτίρια αυτά .
78
Kyriaki Metaxa ( Oκτ . 2011 ): Energy Audit in Buildings of Significant Multiplicatory and Architectural Value , MSc Energy Systems . Διαθέσιμο στο : https :// goo . gl / 8jyWwA