Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 85

Ik kan me goed vinden in de strekking van het stuk van Elizabeth Debold dat we vooral verder moeten blijven kijken dan onze neus lang is. Waar hebben we nou werkelijk last van? Van dat (ogenschijnlijke) taboe of van dat wat het probeert te verhinderen of ontkennen: verandering? Verandering is de enige constante in dit leven en is daarbij op zijn tijd nodig. Van verandering zouden we ook beter kunnen worden. Hier ligt een schone taak voor pioniers, want zij zijn doorgaans dol op verandering en geneigd deze te initiëren of in elk geval te omarmen.

Pioniers kunnen ons helpen de focus voorbij taboes op verandering te houden en daarmee op onze wensen en verlangens voor de toekomst. Op nieuwe mogelijkheden in plaats van op alles wat niet hoort, niet mag, niet moet en waar je niet over hoort te praten, terwijl die zaken tegelijkertijd aan de orde van de dag zijn. Pioniers houden de boel in beweging. Voordat je nu toch met je lievelingstaboe en dat biertje op de bank ploft omdat je vindt dat je geen pionier bent: je hoeft zoals we al vaker vastgesteld hebben in dit Magazine echt geen Mandela te heten om een pionier te zijn. Een eenvoudig pionierend besluit kan al zijn: een week geen “ja maar” zeggen, niet oordelen voor je drie vragen gesteld hebt en iets kleins veranderen dat je al heel lang stoort. Een beetje vooruit blijven leunen brengt ons veel verder dan trappen tegen huisjes waarvan we vaak niet meer weten wie ze precies heilig heeft verklaard, gewoon omdat schoppen zo lekker is en baanbrekend overkomt.

Marjolijn Tijsmans, editor

Tekst: Marjolijn Tijsmans | Fotografie: Selwin Kaaijk

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

"Pioniers kunnen ons helpen de focus voorbij taboes op verandering te houden en daarmee op onze wensen en verlangens voor de toekomst. "