Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 49

Dan ontstaat een stralende boom die het licht ziet en vreugde brengt aan wie haar ontmoet. Heb je wel eens een boom gezien die zich groter of kleiner voordoet dan ze is? Hierin kunnen wij mensen leren van bomen. Schaduw steekt namelijk vooral haar kop op waar we ons groter of kleiner voordoen dan we zijn, wanneer we niet in onze kracht staan en dus niet leven in overeenstemming met onze wortels. Jouw wortels zijn de mijne niet en juist die onzichtbare wortels maken ons tot wie we zijn, maken ons stuk voor stuk uniek, net als bomen. Stevige aarding maakt dat je schaduw aan kunt kijken en je niet groter of kleiner voor hoeft te doen. Dan ontstaat ruimte voor jouw unieke vorm van leiderschap die deze wereld nodig heeft. Wat je ook doet, wie je ook bent en welke rol je ook speelt. Jij bent nodig.

Ik leer schaduw liefhebben,

Doe je mee?

Schaduw liefhebben, betekent alle facetten en kwaliteiten in mijzelf evenzeer lief te hebben. Het betekent dat waar schaduw zich toont, ik niet wegloop, maar haar aankijk en omarm. In de omarming ontstaat verzachting. Dan kan het deel van mij dat hoog sensitief is, gaat voor verbinding en blij wordt van duurzame initiatieven ontspannen blijven. Daardoor kan ik vol vertrouwen handelen, kan ik de leider zijn die ik ben en vorm geven aan mijn missie en visie. Dan kan mijn boom op haar eigen plek in het bos staan. Als jij dat ook doet, ontstaat een prachtig schouwspel van licht en schaduw, waar iedereen een eigen plek heeft en niemand zich groter of kleiner voor hoeft te doen dan nodig. In deze blog geef ik drie simpele suggesties voor hoe je vriendjes wordt met Schaduw.

Het is tijd dat we schaduw uit haar verdomhoekje halen. In mijn boek Het zakelijke hart, ondernemen van binnenuit, houd ik een pleidooi voor het goed kennen van jezelf. Ik sluit daar af met be(come) who you already are. Doe je mee?

Madeleine Boerma (1966) is auteur voor Pioniers Magazine en schrijft over ondernemen, duurzaamheid en persoonlijk leiderschap. Als ondernemer combineert ze werken als internationaal projectmanager onder eigen naam, met het begeleiden van ondernemer-kostwinners via Het zakelijke hart. Ze is tevens auteur van het gelijknamig boek Het zakelijke hart. In haar vrije tijd is ze voorzitter van een lokale energiecoöperatie en wordt ze opgeleid in bushcraft: leren leven in en met de

natuur.

www.hetzakelijkehart.nl

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Fotografie: bigstockphoto's | Tekst: Madeleine Boerma