Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 47

Mijn schaduw

Mijn schaduw gaat over vanuit een gebrek aan vertrouwen terecht komen in micromanagement, controle zoeken en mijn eigen grenzen verwaarlozen. Mijn hoofd neemt dan de leiding en gaat met een tomeloze en rücksichtslose energie bergen verzetten. Waar het nog maar de vraag is of deze bergen er zijn, laat staan of deze verzet willen worden en of mijn aanpak helpt. Een gezonde relatie met schaduw maakt dat ik als ik haar waarneem, kan vertragen, stil worden en luisteren naar dat andere deel van mijn systeem: mijn buik en intuïtie. Daarna kan ik weer vanuit een diep geworteld vertrouwen bewegen. Dan komt mijn licht tevoorschijn en kan ik moeiteloos richting geven aan complexe projecten en vraagstukken, met heel mijn wezen aanwezig zijn in begeleidings-vraagstukken en ben ik optimaal creatief. Dan weet ik intuïtief welke kant we uitmoeten om het gewenste zinvolle resultaat te bereiken dat we hebben afgestemd in een oprechte dialoog.

Geen licht zonder schaduw

Authentieke leiders zijn vriendjes met hun schaduw. Ze weten waar ze niet goed in zijn, wat ze nog mogen ontwikkelen en ze durven anderen ruimte te geven. Een leider kent z’n eigen leiderschapsstijl en kan die inzetten voor wat nodig is. Liefde kent schaduw maar al te goed uit de momenten van schuring waar twee zielen samenkomen om aan elkaar te leren wat werkelijk verbinden en samen zijn betekent, vrij én verbonden. De weg naar een duurzame maatschappij gaat al helemaal niet zonder met schaduw op te lopen. Het gaat hier om een continue proces van afscheid nemen en nieuwe paden inslaan. Afscheid nemen van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen en traditionele manieren van bouwen. Nieuwe paden inslaan door nieuwe technieken en energievormen te adopteren. De energietransitie gaat gepaard met forse financiële investeringen en waar geld een rol speelt, steekt schaduw bij uitstek haar kop op. Ze haalt haar discolampen uit het stof en kan een fascinerend feestje bouwen.

Schaduw staat onterecht in de verdomhoek

In de wereld van social media die we samen online geschapen hebben, lijkt het alsof iedereen een leven leidt vol glitter en glamour. We hebben top relaties, super vakanties, boeiend werk, unieke klanten en de prachtige werkplekken. Voor schaduw lijkt geen plaats en als ze al een plek krijgt dan is dat nádat ze is overwonnen en op haar plek is gezet. Terwijl iedereen, zonder aanzien des persoons, ongeacht functie of rol, haar eigen maatje schaduw heeft. Wij zijn niet perfect, niemand is perfect. Het is een illusie om te denken dat onder al die voorgeschotelde praal en pracht geen pijn, angst, onzekerheid, boosheid en onmacht schuil gaat.

Een goede relatie met schaduw vraagt om stevige aarding

Ik werk in mijn coaching o.a. met de symboliek van de boom: zowel als symbool voor de ondernemer zelf als voor haar onderneming. Bomen bestaan alleen als ze over een goed wortelstelsel beschikken, als ze ondergronds goed voor zichzelf zorgen. Dan ontstaat een stralende boom die het licht ziet en vreugde brengt aan wie haar ontmoet. Heb je wel eens een boom gezien die zich groter of kleiner voordoet dan ze is? Hierin kunnen wij mensen leren van bomen. Schaduw steekt namelijk vooral haar kop op waar we ons groter of kleiner voordoen dan we zijn, wanneer we niet in onze kracht staan en dus niet leven in overeenstemming met onze wortels. Jouw wortels zijn de mijne niet en juist die onzichtbare wortels maken ons tot wie we zijn, maken ons stuk voor stuk uniek, net als bomen. Stevige aarding maakt dat je schaduw aan kunt kijken en je niet groter of kleiner voor hoeft te doen. Dan ontstaat ruimte voor jouw unieke vorm van leiderschap die deze wereld nodig heeft. Wat je ook doet, wie je ook bent en welke rol je ook speelt. Jij bent nodig.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL