Pioniers Magazine okt/ nov/ dec 2019 | Rust en stilte | Page 64

BOEKRECENSIE:

De meeste mensen deugen Rutger Bregman

Recensent: Carla de Ruiter

Eens in de zoveel jaar krijg ik een boek onder ogen dat me altijd bij zal blijven vanwege het revolutionaire en indringende karakter ervan. Dit nieuwe boek van Rutger Bregman is er zo één. Op de achterflap staat dat dit boek de geschiedenis herschrijft en een nieuw licht werpt op onze toekomst. Daarmee is niets teveel gezegd.

Dit boek beschrijft de nieuwste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Bregman vond nieuwe antwoorden op vragen waarom we als mensheid de wereld veroverden, hoe misdaad verklaard wordt en of we van nature goed of kwaad zijn. Hij deed vier jaar over het schrijven van dit boek en reisde de wereld over zodat hij het wetenschappelijk onderzoek naar hoe we als mens in elkaar zitten kon herijken. Hij weerlegt de uitslagen met nieuwe feiten. Ook kwam hij erachter dat er met veel onderzoeksresultaten is gesjoemeld om een voor die tijd wenselijk antwoord te geven op wat er in de cultuur speelde. Opmerkelijk is dat deze oude onderzoeken en experimenten in veel gevallen nu nog steeds de basis vormen voor waarmee wordt gewerkt in onder meer economie, onderwijs, media, gevangeniswezen, opvoeding en leiderschap.

Rutger Bregman (1988) is historicus en journalist. Hij publiceerde vier boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).

Bregman schreef dit boek omdat veel mensen een zwart wereldbeeld hebben en hij een tegengeluid wilde geven over wat er wél goed gaat in Nederland en de wereld. En: wat beter kan.

Oud, nieuw en hoe het ook kan

Het boek is grofweg opgedeeld in een aantal onderdelen: hoofdstukken waarin de geschiedenis aan bod komt, de onderzoeken die er liggen en het mensbeeld dat eruit voortkwam. Vervolgens lees ik een aantal hoofdstukken over de manier waarop je met het nieuwe wereldbeeld uit de voeten kunt. Bregman sluit af met de tien leefregels voor het omarmen van een positief wereldbeeld. Dit laatste deel spreekt me aan, want op deze manier komt het dichtbij en kun je er zelf mee aan de slag; jezelf onder de loep nemen en zien waar verbetering nodig is. Kortom… een boek dat je aanzet tot reflectie, maar anders dan de zelfhulpboeken die we kennen. Dit komt uit een andere hoek omdat ons wereldbeeld al onze overtuigingen heeft gevormd en daarmee ons gedrag stuurt.

Gelijkheid versus ongelijkheid

Zo ontdek je dat een thema als gelijkheid onder mannen en vrouwen ook echt anders in elkaar zit dan we tot nu toe dachten. Wetenschappers vermoeden dat seksegelijkheid een cruciaal voordeel bood ten opzichte van andere menssoorten zoals de neanderthalers. Uit veldonderzoek blijkt dat mannen, als ze het alleen voor het zeggen hebben, vooral met broers en neven optrekken. Maar als vrouwen meebeslissen, krijgen mensen een sociaal netwerk met veel meer diversiteit. Bregman beschrijft waarom we deze wereld van gelijkheid hebben verlaten. Hij neemt je mee door de tijd en vindt allerlei argumenten en feiten die hoopvol zijn zodat we uiteindelijk ook echt in een wereld van vrijheid en gelijkheid terecht komen.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL