Pioniers Magazine okt/ nov/ dec 2018 | Verandering en Transformatie | Page 43

partygangers, hippies, gelukszoekers, celebrities, natuurliefhebbers, artiesten, foodies. Voor ieder wat wils op een relatief klein oppervlak van 41 bij 20 kilometer.

Eerder dit jaar al besloot ik me in te schrijven voor deze Yoga Summer Retreat van een week, onder leiding van Joost van Dijk ofwel Siridharma, zijn yogi naam. Vorig jaar herfst ontmoet ik Joost in het vliegtuig naar Ibiza. Ik ga een festival bezoeken en wil ook het eiland verkennen, op zoek naar mooie retraitelocaties. In mij zoemde al jaren het verlangen om storytellingworkshops te geven buiten Nederland, op een mooie plek. ‘Iets’ zei me dat het op een eiland moest zijn, ergens in de Middellandse Zee. Ibiza trok. Ik was er nooit eerder geweest. Dus een ticket geboekt.

Eenmaal opgestegen, raken Joost en ik bevlogen met elkaar in gesprek. Hij is niet alleen directeur van BusinessYoga Nederland, hij woont ook al 25 jaar op Ibiza en heeft daar zijn eigen retraiteplek. Hoe wonderlijk kan het gaan? Ik reis af naar dit eiland op zoek naar een locatie, ik zit nog geen minuut in mijn vliegtuigstoel of ik ontmoet iemand die zo’n retraiteplek heeft. Wie vaker op Ibiza komt, zal dit herkennen. Veel bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen op het eiland lijken ‘gestuurd’ door een wonderlijk toeval.

De ventilators in de Joert draaien in hun hoogste stand en verplaatsen slechts de zinderend hete lucht. Ik staar naar de ventilatorbladen terwijl ik op deze eerste dag in een voor mij ongewone soort lotushouding op een sober matje zit. “Hoe ga ik dit volhouden een week lang, in deze hitte?” Omringd door tien medecursisten luister ik aandachtig naar Siridharma.

Getooid met een traditionele tulband op zijn hoofd zal hij deze week meer dan eens herhalen dat we hem niet als een goeroe moeten zien. Dat zou ons doen geloven dat hij iets weet wat wij niet weten, waardoor we ons lot, ons verlangen naar geluk of verlichting aan hem uit handen geven en vergeten dat we zelf die sleutel bezitten. Hij is er alleen maar om ons te herinneren aan wat we zelf weten en kunnen. Hij spreekt op rustige toon in het Engels en reikt ons het fundament aan voor de hele week. Alles draait om “the breath and the alignment of the Third Eye, the Heart Centre and the Navel Point.”

De zon staat op zijn hoogste punt, het zou inmiddels zo maar 50 graden in de Joert kunnen zijn. Toch voelt dat niet zo na Siridharma’s introductie. Vooral ‘the navel point’ heeft onomkeerbaar mijn aandacht gevangen. Later die dag zal hij ons bijvoorbeeld - zonder onze handen te gebruiken - laten opstaan vanuit die navel. Fascinerend!

De dagen rijgen zich aaneen, driemaal daags yogasessies. De eerste start om 6.00 uur ’s morgens. De laatste eindigt om half 10 ’s avonds en daarna meteen in bed. Ik raak het besef van tijd kwijt. De eerste nacht doe ik geen oog dicht, de nachten daarop zal ik voor het eerst in mijn leven door de wekker heen slapen. Wat gebeurt er? Dit ken ik niet. Ergens sluimert de aankondiging van een verandering in mij. Ik kan er alleen niet de vinger op leggen wat het is, waar het over gaat.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Foto: Bigstockphoto | Olindana