MITÄ ON ILMIÖPOHJAINEN OPPIMINEN
Ilmiöpohjainen oppiminen, eli phenomenon based learning on tärkeä ja ajankohtainen oppimisen muoto. Ilmiöpohjaisesta oppimisesta puhuttaessa, on tärkeää ymmärtää ettei siinä ole kyse oppiainejakoisen opetuksen syrjäyttämisestä, vaan sen rinnalla elävästä mahdollisuudesta tarjota oppiljoille oppimiskokemuksia, joissa heidän opiskelivalmiutensa lisääntyvät. Lähtökohdan ilmiöpohjaiseen oppimiseen luovat todellisen maailman kokonaisvaltaiset ilmiöt. Ilmiö voi olla opetuksessa esimerkiksi työstämisen tai tutkimuksen kohde. Ilmiön kautta oppimistavoitteet konkretisoituvat ja muuttuvat oppijalle mielekkäiksi. Ilmiö voi tarjota opetukseen myös kehyksen, jonka sisällä vertaillaan erilaisia käytänteitä, toteutustapoja sekä toimintakulttuureja. (Rongas & Laaksonen 2014.)
Lähtökohdan ilmiöpohjaiseen oppimiseen luovat todellisen maailman kokonasivaltaiset ilmiöt.
Ilmiöpohjaisessa oppimisessa korostetaan opiskelijoiden aktiivisuutta. Oppijat itse joutuvat hankkimaan ja käsittelemään tietoa, harjoittelemaan tarpeellisia taitoja, tekemään oppimiseen liittyviä tuloksia, muodostamaan johtopäätöksiä sekä muutenkin olemaan monipuolisesti aktiivisia oppijoita.
(Rongas & Laaksonen 2014.)
“Ilmiöpohjaisen oppimisen piloteissa keskeisiä onnistumisia ovat olleet oppimisen mielekkyyden kokemus, motivaation kasvaminen, tarjolla olevien oppimisympäristöjen monipuolinen hyödyntäminen ja oppimisen yhteisöllisyys. Tärkeintä on ollut matka, eivät lopputuotokset." (Rongas & Laaksonen 2014.)
Ilmiöt osana opetusta luovat oman kehyksensä ja toimivat asioita yhteen liittävinä tekijöinä. Näin saadaan aikaiseksi käytännön kokemuksia, heijastuspintaa teorioille, periaatteille, käsitteille sekä ylipäätään erilaisten taitojen opettelulle. Ilmiöpohjaisen oppimisen kautta oppijalla on mahdollista kokea omakohtaisia oivalluksia, ja näin ymmärtää oppimistavoitteidenkin merkitykset paremmin. (Rongas & Laaksonen 2014.)
Ilmiöpohjainen oppiminen korostaa opiskelijoiden aktiivisuutta.
Ilmiöt voivat toimia opetuksessa asioita yhteen liittävinä tekjöinä.
Oppimisen mielekkyyden kasvattaminen, tarjolla olevien oppimisympäristöjen monipuolinen hyödyntäminen ja yhteisöllinen oppiminen ovat keskeisiä tekijöitä ilmiöpohjaisessa opimisessa.
6