PHENOMENA | Page 23

23

Helsinki WDC 2012

Suomea on tehty tunnetuksi innovatiivisestä muotoiluosaamisesta jo pitkään. Helsinki valittiinkin vuonna 2012 maailman muotoilupääkaupungiksi. Elinkeinoelämän keskusliitto visioi v. 2005 Tulevaisuusluotain- hankkeessaan tavoitteet kansallisen muotoilujärjestelmän kehittämiselle. Muotoilukasvatus yleissivistävässä koulussa kuului ohjelman tavoitteisiin. (Kenttälä 2009)

Innostu muotoilukasvatuksesta!

Opettajia innostetaan siihen, että he ottaisivat muotoilukasvatuksen osaksi koulutyötä. Ympäristöestetiikka, arkkitehtuuri ja muotoilu ovat kuvataiteen sisällössä peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa. Muotoilun perustaitojen oppiminen on myös käsityön sisällöissä ja tavoitteissa. Muotoilukasvatus peruskouluissa on uutta, eikä niiden opettamiseen ole ollut välineitä. Sen puutteen korjaa vuonna 2005 tehty opas Muotoiloa! – opettajan opas muotoilukasvatukseen. Kirja opastaa ja innostaa opettajia ottamaan eri oppiaineiden, kuten kuvataiteen ja käsityön rinnalle myös ympäristötietoa, äidinkieltä, fysiikkaa, filosofiaa ja historiaa osaksi muotoilukasvatusta. (Kenttälä 2009)

Muotoilu ja muotoilukasvatus herättävät varmasti ristiriitaisia mielipiteitä ja ajatuksia. Kovin usein muotoilu liitetään esteettisiin kokemuksiin, tuotteiden

ulkomuotoon, väreihin, arvostettuihin design- klassikoihin, kuten Alvar Aallon Aalto -vaasi tai Kaj Frankin Teema-astiasto. Muotoilu on kuitenkin kokonaisvaltaisempaa, ollen mukana tuotesuunnittelussa, rakennesuunnittelussa, materiaalivalinnoissa, valmistuksessa ja ulkoasussa. Onnistunut muotoilu on helposti käytettävää, toimivampaa ja helpommin lähestyttävää. Se liittää visuaalisesti harkittuun kokonaisuuteen myös arvot ja mielikuvat. Muotoilua on kaikkialla arjessa, pulpeteissa, istuimissa, kännyköissä, lasten leikkipaikoilla, hisseissä, urheiluvaatteissa jne. Se on myös ergonomisuutta, esteettisyyttä, ja ekologisutta, kuin myös palveluiden parantamista palvelumuotoilun avulla. Muotoilu pyrkii aina kohti parempaa! (Kenttälä 2009)

Muotoilukasvatus pohti esineen ja ihmisen välisiä suhteita ja opettaa muotoilun perustaitoja. Se antaa välineitä ajatella asioita kriittisesti, tiedostavan ja ekologisen kuluttamisen sekä ympärillä olevien esineiden ja asioiden havainnoimisen ja kauneuden nauttimisen. Muotoilukasvatus tukee normi elämää, opintoja, työelämää, aktiivisena kansalaisena toimimista, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisua, yhteistyötaitoja, oma-aloitteisuutta ja yritteliäisyyttä, muuntautumiskykyä, tiedonhakua – ja analysointia, suullisia – ja kirjallisia vuorovaikutustaitoja sekä mielikuvitusta ja uteliaisuutta. (Muotoiloa!)

MIKSI MUOTOILUKASVATUSTA?

"Muotoilukasvatus on tutkivaa, kokeilevaa ja hauskaa, se on perustelemista, löytämistä ja hullutteluakin. "

(Kenttälä 2009)