PetroMagasinet 2-2013 | Page 48

❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
Nordområdene
Skrugard / havis: Slik vil det planlagte feltsenteret for Skrugard / Havis se ut. Illustrasjon: Statoil.

Nordområdebulletin

Partnerne i Skrugard / Havis-utbyggingen i Barentshavet vil bruke mellom NOK 80 og 90 milliarder på å bygge ut feltene viser forslaget til konsekvensutredning.
❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
Feltsenteret blir en Gjøa-liknende, halvt nedsenkbar produksjonsplattform. Denne tar imot brønnstrømmen fra til sammen 22 subsea produksjonsbrønner, og forer 12 vanninjeksjonsbrønner og fire gassinjektorer. Semien vil ha kapasitet til å produsere 201.000 fat olje og 10 millioner kubikkmeter gass per dag.
Siden den vil være uten egen lagringskapasitet, blir det ilandføring av stabilisert olje via rørledning til Veidnes i Nordkapp. Gassen fra produksjonsstrømmen vil bli komprimert og brukt til gassløft i oljeprodusentene, mens overskuddsgassen komprimeres og reinjiseres i Skrugard- og Havis-reservoarene. All boring og komplettering planlegges utført av to semier.
De to riggene skal bore til sammen 38 brønner på Skrugard- og Havis-feltene, og samlet riggbehov er estimert til 3.000 riggdøgn. Kraft vil bli generert lokalt på flyteren ved bruk av gassturbiner med varmegjenvinning.
Prisestimatet inkluderer kostnader for flyteren, subsea-anleggene, boring, oljerørledning og oljeterminal, mens de årlige driftskostnadene on- og offshore vil komme på rundt NOK 3 milliarder.
Det er gjennomført en konseptstudie for samfunnsøkonomiske virkninger av utbyggingen, og konklusjonene er at Skrugard er samfunnsmessig en meget lønnsom utbygging; at den vil ha stor påvirkning på investeringsnivået på norsk sokkel, gi store, positive ringvirkninger for Finnmarks-regionen og påvirke Nordkapp kommunes økonomi i form av skatter og avgifter.
ᏢAasta-kontrakter Ꮲ til 2,3 milliarder kroner
Statoil tildelte i mars flere kontrakter for undervannsrør og marine installasjoner for Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet for tilsammen 2,3 milliarder kroner.
Subsea 7 ble tildelt kontrakter til en anslått verdi av 2,2 milliarder kroner for arbeid med strømningsrør og marine operasjoner, samt uttauing og fortøyning av den flytende produksjonsplattformen( Spar FPSO) på feltet. Dette omfatter prosjektering, anskaffelse, og installering( EPCI) av strømningsrør og stål-stigerør, og anskaffelse av umonterte rør for strømningsrørdelen av EPCI-kontrakten. Subsea 7 planlegger å etablere seg i Nord-Norge som følge av denne kontraktstildelingen, og anslår at rundt 10 prosent av kontraktssummen vil bli brukt lokalt.
I tillegg ble Deep Ocean tildelt kontrakt for fiberoptisk kabel, til en anslått verdi på 165 millioner kroner. Også de vil vurdere å bruke lokale leverandører i Nord-Norge for leveranse av tjenester.
Oppdragene starter umiddelbart, og installeringen vil skje i perioden 2014-2016, og er planlagt fullført i 4. kvartal 2016.
ᏢEmas Ꮲ til Aasta
Emas Amc er tildelt kontrakt fra Statoil for transport og installasjon av undervanns template-strukturer på Aasta Hansteenfeltet i Norskehavet. Kontrakten omfatter transport og installasjon av to 4-slot template-strukturer og én single-slot template-struktur. Alle template-strukturene vil bli transportert fra Aker Solutions’ fasiliteter i Sandnessjøen. Emas Amc vil benytte subsea-konstruksjonsfartøyet « Lewek Connector » i transport- og installasjonsarbeidet, og i størst mulig grad benytte lokale leverandører i Sandnessjøen
48
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013