leting
««
Alle vil slåss for sine interesser. Når det er sagt, så sitter alle med de samme dataene.
Øyvind Reinertsen
Johan Sverdrup
ᏢᏢBestår av tre lisenser:
Fakta
ᏢᏢLisens 265 – operatør Lundin( 40 prosent), Statoil( 40 prosent) og Maersk( 20 prosent)
ᏢᏢLisens 501 – operatør Statoil( 40 prosent), Petoro( 30 prosent), Det norske( 20 prosent) og Lundin( 10 prosent)
ᏢᏢLisens 502 – operatør Statoil( 44,44 prosent), Petoro( 33,33 prosent) og Det norske( 22,22 prosent)
et nytt interessentskap for den grenseoverskridende petroleumsforekomsten.
Om fordelingen av forekomsten er 90 prosent på én side og ti prosent på den andre siden, er ofte praksisen at operatøren for den tillatelsen der den største del ev forekomsten befinner seg, blir operatør for det nye interessentskapet. Forekomsten fordeles prosentmessig etter hvordan forekomsten er i hver av tillatelsene, sier han.
- I dette tilfellet vil deltaker D få fem prosent, deltaker E vil få tre prosent og deltaker F vil få to prosent av de totale ressursene, sier han.
Johan sverdrup: Johan Sverdrup Extension ligger i lisens 502 og blir den tredje lisensen i Johan Sverdrup-funnet.
Han forteller videre at hovedutfordringen oftest ligger i å finne ut hvilken del av forekomsten som ligger hvor.
- Men ofte har man godt med seismiske data og brønndata og kan sette seg ned med geologisk ekspertise. Man får ikke bygget ut noe uten at dette er på plass, sier Lindseth.
- Alle vil slåss for sitt Statoils direktør for Johan Sverdrup-utbyggingen, Øyvind Reinertsen har tidligere fortalt Petromagasinet at han forventer tøffe diskusjoner i prosessen.
- Alle vil slåss for sine interesser. Når det er sagt, så sitter alle med de samme dataene. Men hvordan vi tolker dette er opp til de enkelte selskaper. For oss er det egentlig litt irrelevant hvordan disse verdiene fordeles mellom lisensene; vi har 40 prosent eierandel både i 501 og 265. Men de andre vil nok ha noe annet syn på dette. Vår jobb som preunit-operatør er å legge til rette for den optimale verdiskapningen for feltet som helhet, uavhengig av hvor verdien sitter, sier han. Han understreker at petroleumsloven sier at funn over to lisenser må bli enige.
- Vi er en situasjon der vi trenger enstemmighet. Det er en utfordring å få fram tekniske løsninger som alle kan enes om, samtidig som man slåss for sine eierinteresser. Da trengs en operatør som er balansert og som vil kjempe for best mulig løsning, sier han og legger til:
- Blir vi ikke enige er det heller ingenting å dele, og alle vil unngå at dette trekker ut i tid. Men ja, det blir nok mange tøffe diskusjoner. Det er det jo i de fleste lisenser. n
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013 23