PetroMagasinet 2-2013 | Page 21

❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
Arktisk teknologi
Fakta: CMR
ᏢᏢChristian Michelsen Research( CMR) har røtter tilbake til 1930, da Christian Michelsen Institutt( CMI) ble opprettet for å gi fri og uavhengig forskning. Opprettelsen av CMI skjedde på bakgrunn av en donasjon fra tidligere statsminister og skipsreder Christian Michelsen.
ᏢᏢ1992: CMR ble skilt ut av CMI som et eget forskningsinstitutt med fokus på næringsrettet forskning og innovasjon, og Universitetet i Bergen er i dag hovedeier.
FAkta
ᏢᏢEr vertsinstitusjon for en rekke teknologisentre, som blant annet:
››
The Michelsen Center: Industriog forskningsrådsstøttet senter for måleteknologi
››
Uptime Centre of Competence: Industrieid senter for teknologiutvikling og fornying innenfor drift og vedlikehold i maritimog offshoreindustrien
ᏢᏢHar tett samarbeid med NCE Subsea, som er med på å styrke samhandlingen mellom industri, forskning og utvikling innen subsea..
ᏢᏢCMR Instrumentation fokuserer på en rekke måltekniske anvendelser:
››
Fiskalmåling: Kjøp og salg-måling. Måler og beregner eksakt mengde av produsert mengde olje og gass fra plattformer og gjennom rørledninger, for inntekts og avgiftsberegning. CMR er involvert i design av målestasjoner, selve måleteknologien og hvordan man operer systemene for å få mest mulig nøyaktighet.
››
Flow- og Flerfasemåling: Måler alt som beveger seg inne i rør.
››
CMR Instrumentation er involvert i en rekke måletekniske områder innen medisin, energi, miljø og maritim virksomhet.
❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
CMR er et forskningsinstitutt med fokus på industrirettet forskning og innovasjon. CMR Instrumentation, som Magne Husebø representerer, har 30 forskere tilknyttet instrumenteringsteknologi. CMR Instrumentation arbeider med måleteknikk helt fra en problemstilling for hva som skal måles, til ferdige måleinstrumenter. Hoveddelen av aktiviteten er rettet mot olje og gass.
- Vi er ledende innen flere måletekniske områder og pådrivere for ny teknologi, for metoder og for sikker teknologi. En av de tingene vi har blitt lagt merke til for de senere årene er vårt fokus og kompetanse på såkalt måleusikkerhet, sier Husebø.
Dag Magne Ulvang( t. v.) i CMR Computing og Magne Husebø i CMR Instrumentation foran CMR Computings visualiseringsskjerm.( Foto: Toril Hole Halvorsen)
CMR er også rådgivere for oljeselskaper og bidragsyter overfor myndighetene, blant annet innen utslippsrapportering.
- Det er veldig fokus fra norske myndigheter på at det brukes teknologi på en slik måte at målinger som rapporteres er pålitelige.
Viktig med pålitelige målinger Ifølge Husebø er pålitelige målinger generelt viktig for utbygging i nord, med tanke på teknisk sikkerhet.
- Mange av fremtidens installasjoner kommer på havbunnen, og målinger blir den informasjonen man har til rådighet for å vurdere sikkerhetsrisiko. Måleteknologi får en stor betydning for fremtidig teknisk sikkerhet og forutsigbarhet, sier han.
Husebø forteller at utenlandske miljøer og myndigheter allerede er interessert i hvordan man i Norge løser måletekniske utfordringer, og at internasjonalt fokus vil øke etter hvert som subseaanlegg blir mer avanserte og bygges ut enda lenger nord.
- Is- og kuldepåvirkning er en spesiell utfordring for måleutstyr. CMR har lang erfaring med oceanografisk måling under arktiske forhold, og ser nå muligheten for å bruke denne kompetansen inn mot offshore, subsea og miljømåling i arktiske strøk, sier han.
- Flere oljeselskap har planer om subseafabrikker i nord, og vi i CMR tar gjerne utfordringen med å designe måleutstyr som tåler de utfordrende forholdene.
SailBuoy Utbygging lenger nord vil gi enda sterkere fokus på miljøovervåking. Ifølge Husebø ønsker man å registrere flest mulig miljøparametre før man går inn for å utvinne olje og gass. Dette for å kunne registrere eventuell miljøendring i alle faser; fra leteboring til fjerning av nedstengt utstyr.
- Det er fryktelig dyrt å reise rundt med et stort skip med teknologi, og lite hensiktsmessig å sette ut masse målebøyer. Våre forskere har laget en kombinasjon, og konstruert en bøye med seil, ror, satellittkommunikasjon og mulighet til å bære nyttelast med instrumentering, sier Husebø.
Bøyen, som har fått navnet CMR SailBuoy, ble høsten 2012 testet over Nordsjøen og under ulike vindforhold i Atlanterhavet, i regi av Plocan ocenaografisk testsenter på Grand Canaria.
- Seilbøyen setter vi ut på sjøen, så navigerer den selv ved hjelp av vinden. Man har kommunikasjon via satellitt hele tiden, og kan hente ut målesignaler kontinuerlig, sier han.
Optikk CMR jobber og med en ny teknologi som ifølge Husebø kan hjelpe olje- og gassindustrien i fremtiden. En del av denne utvikling skjer innen optikk.
- Optikk er en effektiv målemetode, da man kan lese veldig mye ut av et stoffs egenskaper ved å se hvordan det for eksempel reflekterer lys av ulike bølgelengder, sier han.
-Vi tror at en del av den neste generasjons måleteknologi både innen miljø- og prosessovervåking vil ligge innen optikk. Vi prøver å ligge i forkant på de teknologiene som vi ser kan gi muligheter fremover, og ser på metoder for å oppnå robuste optiske linser. n
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013 21