PetroMagasinet 2-2013 | Page 10

❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
Arktisk Teknologi
boreskip: Boreskipet Aker Solutions utvikler for Arktis skal fortøyes og bore gjennom turreten.( Illustrasjon: Aker Solutions)
❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
Feltutbygging i arktiske strøk er ingen enkel oppgave. Drivisen vil gi store forankringslaster, den gjør de marine operasjonene vanskelig, og isfjell kan føre til at plattformen må kobles fra. Polare lavtrykk og ekstreme temperaturer, kombinert med ising fra nedbør og sjøsprøyt og den arktiske vinterens mangel på lys, utsetter mennesker og utstyr for påkjenninger langt utover det normale, med de HMS-utfordringer det medfører. Videre mangler det meste av infrastruktur, store avstander gjør all logistikk krevende, mens alt konstruksjons-, sammenkoblings- og installasjonsarbeid er avhengig av værvinduer. De fleste selskaper betakker seg for å jobbe under slike forhold. Ikke Aker Solutions. De skal bli best i verden på Arktis.
Tradisjon og kultur- Arktis er et område det er naturlig for oss å satse på, og her ligger vi i forkant, sier Henrik Melsom, Vice President Technology i Aker Solutions til Petromagasinet.
- Vi er ikke lavkost, og områdene er vanskelige og utfordrende. Men de er ikke umulige.
Når Melsom sier noe ikke er umulig, gjenspeiler han en bedriftskultur med 170 år lange tradisjoner innen norsk, maritim næring i bunn; først som skipsbygger, og siden 60-tallet som en betydelig aktør i den norske offshoreindustrien. Den gang gikk man inn i det til da mest krevende området den globale offshoreindustrien hadde utfordret så langt, Nordsjøen.
I 1967 leverte Aker Solutions den halvt nedsenkbare enheten” Ocean Viking,” riggen som fant Ekofisk-feltet, og seks år senere den første Aker H-3-riggen, verdens mest brukte riggtype. Selskapet inkluderer Norwegian Contractors som bygde Condeep-ene, de bygde verden største gassplattform Troll A, og listen fortsetter og fortsetter.
Sakhalin og Newfoundland Tradisjon er én ting, men praktisk erfaring fra Arktiske strøk er vel så verdifullt. Aker
Solutions har bred erfaring fra norsk sokkel å trekke på, og vil kunne bruke kunnskapen man har ervervet gjennom år med arbeid på værharde Haltenbanken når de nå ser nordover. Men iskunnskapen har de hentet utenfor landegrensene.
- Gjennom AkerKvaerner var vi med på Sakhalin-prosjektet i Nordøst-Russland, sier Henrik Hannus, leder for teknologiområdet” Deepwater and arctic solutions” i selskapet.
- Vi var også med på White Rose FPSOen( Floating Production, Storage and Offloading vessel) ved Newfoundland. Siden dette er arktisk klima, og i farvann hvor verken drivis eller isfjell er uvanlig, var den både vinterisert og frakoblingsbar ved turret, forteller han. Svært relevant bakgrunn for satsingen man nå står foran.
Shtokman er pensum Sakhalin og White Rose var verdifulle erfaringer i seg selv, men Hannus mener” det store arbeidet når det gjelder Arktis,” var Shtokman.
10
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013