bı kısa ve özdü:“ Kalkmam gerektiğini düşünmüyorum.” |
||||||
Parks’ ın verdiği cevaptan sonra otobüs şoförü polisi aradı ve polis gelip Parks’ ı tutukladı. Emniyet müdürlüğüne götürüldüğünde Montgomery Şehir Kuralları’ na uymamakla suçlandı ve o geceye kadar emniyette tutuldu. Sonrasında 5 Aralık’ a dava tarihi verildi.
Rosa Parks’ ın tutuklanması halkta bir farkındalık yarattı. Tutuklandığı akşam NAACP’ nin( Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik) lokal şubesinin başı E. D Nixon, Montgomery şehir otobüslerine karşı bir boykot planı kurmaya başladı. Lokal gazetelerde ilanlar verildi, broşürler dağıtıldı ve siyahi mahallelerde afişler asıldı. Rosa Parks’ ın davasının olduğu gün siyahi insanlar şehir otobüslerine binmedi, birçoğu işe veya okula gitmemeleri için uyarıldı. Bir yere gideceklerse yürüyerek veya taksi tutarak gitmeleri teşvik edildi. Afrikalı-Amerikalılar topluluğundan bir grup lider Montgomery’ deki Mt. Zion Kilisesi’ nde boykott ve strateji konuşmak için toplandı. Montgomery Geliştirme Birliği( Montgomery Improvement Association) kuruldu ve vekillerden birisi Montgomery’ ye yeni gelen Dr. Martin Luther King Jr. idi.
Rosa Parks, mahkeme sırasında toplum kurallarını çiğnemekle suçlandı ve ceza olarak $ 14 ödedi. Parks’ ın tutuklanmasının sebep olduğu Montgomery Otobüs Boykotu büyük bir başarıydı ve tam 381 gün sürdü. Şehrin otobüsleri neredeyse bomboştu. Birçok kişi siyahi vatandaşların kullandığı taksilere biniyordu. Siyahiler ise gitmek istediklere yere yürüyorlardı. Boykotun konuşmacı lideri Martin Luther King Jr. bu olay sayesinde halk arasında tanınmaya başlandı. Martin Luther King Jr.’ ın halkta tanınmasına sebep ve ileride başaracaklarına bir kıvılcım oldu-
|
ğu için Rosa Parks ileride“ Sivil Haklar Hareketi’ nin annesi” olarak tanındı.
Boykotla birlikte gelen güzel sonuçlar olduğu gibi boykot sırasında zorluklar da olmadı değil. E. D Nixon ve Martin Luther King Jr.’ ın evleri bombalandı, siyahi kiliseler yakıldı, siyahilerin sürdüğü taksilerin sigortaları ellerinden alındı ve birçok Afrikalı-Amerikalı vatandaş boykot yüzünden tutuklandı.
Bu olaylardan sonra Afrikalı-Amerikalılar topluluğunun üyeleri konuyu yasal düzeye taşımaya karar verdiler. Toplu taşımada yolculuk yapan beyazların ve siyahilerin eşit sayılması için savaştılar. Şehir otobüslerinin gelirlerinin ciddi anlamda düşmesi ve bitmek bilmeyecek boykotun karşısında yenik düşen Montgomery hükümeti bu çağrıya olumlu yanıt verdi. Amerika Birleşik Devletleri Anayasa Mahkemesi de toplu taşımada siyah-beyaz ayrımının bütün ülkede bitmesi için çıkarılan yasayı kabul edince ve yürürlülüğe sokunca, savaşın galibi resmi olarak belli oldu.
20 Aralık 1956’ da yürürlülüğe geçen
|
yasa sayesinde, siyahiler ve beyazlar toplu taşımada ayrımcılık olmadan hep beraber yolculuk yapabilme hakkına sahip oldular. Bu yasal hareket ve Afrikalı-Amerikalı vatandaşların bitmek bilmeyen azim ve kararlılıklarının birleşimiyle uzun süre devam eden Montgomery Otobüs Boykotu, tarihte ırk ayrımına karşı yapılan hareketlerin en büyüklerinin yanında anılmaya başlandı.
Irkçı, toleranssız, küstah bir topluma; adaletsiz kurallar tasarlayan, ayrımcı bir hükümete tek bir hareketiyle diz çöktüren Rosa Parks, sadece Amerikan değil bütün dünya tarihinde hümanizme karşı düşen toplum ve hükümet kurallarını yıkmanın tek yolunun kurallara baş eğmemek olduğunu gösterdi. Teşekkürler Rosa Parks, cesaretinle bize umut verdiğin için. P
KAYNAK
https:// www. biography. com / people / rosaparks-9433715
http:// www. rosaparks. org / biography /
https:// www. britannica. com / biography / Rosa-Parks
|
33 |