Röportaj
KADİR ÇAMOĞLU - BİLGE ADAM
“ I . T .’ YE BAKIŞ ”
Okurlarımızın sizi daha iyi tanıması adına Bilgeadam ’ daki kariyerinizi ve görevlerinizi özetleyebilir misiniz ? Bilge Adam Bilişim Grubunda , İş Yönetimi Çözümleri Biriminde , Birim Müdürü olarak görev yapıyorum . Aynı zamanda Ar-Ge Projeleri Genel Koordinatörlüğü görevim var . İkisini ayrı ayrı ele alacak olursak , İş Yönetimi Çözümleri Biriminde müşterilerimize proje yönetimi , yazılım geliştirme süreçleri , iş analizi , yazılım kalitesi ve kullanıcı deneyimi başlıklarında eğitim , danışmanlık , insan kaynağı sağlama ve proje hizmetleri veriyoruz . Bu çalışmaları yaparken birçoğunda aktif olarak işin içinde yer alıyorum . Halen birçok eğitimi kendim veriyorum . Ar-Ge projeleri Genel Koordinatörlüğü görevimdeyse Bilge Adam grup şirketlerinin Ar-Ge projelerinin belirlenmesinde , yönetilmesi ve takibinde , ilgili kurumlara dosyaların hazırlanması , verilmesi ve takip edilmesi aşamasında Ar-Ge proje takımlarını koordine ediyorum .
Bilgisayar mühendisliği mezunu olarak bilişim sektöründeki ilerleyişiniz ve tecrübelerinizden bahseder misiniz ? Ben bilişim sektörüne ilk olarak yazılımcı olarak başladım . 1995 yılında bu alanda henüz çok fazla rol ayrımı yoktu . Bu yüzden hem yazılım , hem test , hem analiz hem de proje yönetimini birlikte yapıyorduk . Daha sonra bir süre kendi işimi yaptım . Direkt olarak müşteriye projeler geliştirdim . Bu aşamada bilgisayar mühendisliği işlerinin dışında müşteri yönetimi konusunda da deneyim kazanmak durumunda kaldım . Daha sonra bir dönem Maltepe Üniversitesi ’ nde öğretim görevlisi olarak çalışma şansı buldum . Üniversitede hem Öğrenci Yönetim Sistemi Projesi üzerinde çalıştım hem de eğitim verdim . Aslında sektöre girdiğim günden beri bugün de dahil olmak üzere hep bir yandan teknik eğitmenlik yaptım . Ama üniversite deneyimi daha farklı oldu tabii ki . Üniversiteyle birlikte klasik yazılımın ötesinde yapay zeka ile ilgilenmeye başladım . Bir yandan da yazılım projelerinin kod ve teknoloji tarafından çok kalite yönüne merak salmaya başladım . Sonrasında da çalışma alanımı tamamen yazılım süreçleri , proje yönetimi , gereksinim analizi gibi başlıklara kaydırdım .
Yazılım alanındaki tecrübelerinizden sonra bu işin analistliğine ve proje yöneticiliğine kaymanız nasıl oldu ? Her iki açıdan da icra ettiğiniz işin kıyasları ve farklı dinamikleri nelerdir ? Üniversiteden mezun olurken bu gelişmelerin olabileceğini tahmin ediyor muydunuz , yoksa zamanla gelişen veya kendinizi bulmanıza yardımcı olan bir durum oluştu mu ? Aslında üniversitede çalışmaya başlamadan önce de yazılım projelerindeki başarı ve başarısızlık nedenlerinin kodlama ve teknoloji odaklı olmadığını asıl sorunun gereksinim analizi , kapsam yönetimi , müşteri yönetimi yani proje yönetimi gibi konular olduğunu fark etmiştim . Üniversiteyle birlikte yapay zeka çalışmalarının yanı sıra yazılım kalitesi çalışmalarına da eğildiğimde gerçekten yapılan araştırmaların da işaret ettiği konuların iş analizi ve proje yönetimi olduğunu görünce tamamen bu alana yönelmeye karar verdim . Bu yönelimimi üniversiteden mezun olduğumda ya da sektöre başladığımda görememiştim . Ancak sürekli gündemi , yazılım sektöründeki gelişmeleri takip ediyor olmam sayesinde bu değişimi yakalama şansım oldu . Özellikle
50