Kulüpten Haberler
İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü ailesinin her yıl organize ettiği, Türkiye’ nin en prestijli vaka analizi yarışmalarından olan UçArı Ulusal Vaka Analizi yarışmasının bu sene onuncusu düzenleniyor. 10. senesinde, daha önce düzenlenen yarışmalardan farklı olarak yepyeni konseptiyle gelen UçArı, 20-22 Nisan tarihlerinde İTÜ Maçka Kampüsü’ nde gerçekleşecek.
Yarışmaya, tüm üniversitelerden bölüm kısıtlaması yapılmaksızın üniversite 2., 3., 4. sınıf öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri 3 kişilik gruplar halinde başvurabiliyor. Başvuruda bulunan yarışmacılar, internet üzerinden gönderilen vakayı çözer. Vakalar, İTÜ akademisyenleri ve ardından sponsor şirketler tarafından değerlendirilir. UçArı, ön eleme aşamasında en yüksek başarıyı gösteren 15 grubu, final etabında yarışması için İTÜ İşletme Fakültesi’ nde ağırlar.
Etkinlik süresince toplam 45 katılımcı ilk gün 1, ikinci gün 2 ve son gün 1 olmak üzere toplam 4 vaka çözecek. Yarışmacılar, ilk üç vakada bireysel olarak, ana takımından ayrılarak rastgele oluşturulmuş 3 kişilik gruplarıyla çözdükleri vakalardan ana takımlarına puan toplamaya çalışacak. Son gün ön elemeyi geçtikleri ana takımlarıyla tekrar bir araya gelip son vakayı çözerek yarışmayı tamamlayacaklar ve jüri değerlendirmelerinin ardından derecelerine göre ödüllerini kazanacaklar.
Vakalar, sponsor şirketlerin kendi verileri ile hazırladığı gerçek veya gerçeğe yakın sorunlara dayanıyor. Vaka çözümlerinin sunumları yine sponsor şirketlerden
oluşan jüri üyeleri tarafından kendilerince değerlendiriliyor. Her vakanın ardından genel klasman puan tablosuna puanlanır.
Her sene büyük merak konusu olan ödüller, yarışmanın tamamlanmasının ardından katılımcılara sunuluyor. Sabancı Üniversitesi’ nden tam burslu MBA, İstanbul Business School’ dan eğitimler ve sponsor şirketlerden stajların yanı sıra sürpriz ödül, yarışmanın sonunda sahiplerini buluyor.
UçArı’ da katılımcılar diğer vaka analizi yarışmalarında, bir odaya kapanarak vaka çözme durumundan farklı olarak telefon, internet gibi gerçek hayat dinamikleri dahil bir şekilde iletişim araçlarıyla birlikte yarışabiliyor. Ayrıca yarışmacıya kısa zamanda etkili çözüm üretebilme pratiğini kazandıran UçArı, bu sene yeni format gereği, yarışmacılarının takım çalışmasına adaptasyon kabiliyetini de geliştirecek. Yarışmacılar diğer takımlardan gelen katılımcılarla gruplar halinde çalışacak ve bu sayede gerçek iş hayatındaki bir faktörle daha şimdiden tanışmış olacak.
Endüstri Mühendisliği Kulübü ailesi de tüm hazırlıklarını yaparak final etabında yarışmacıların heyecanına ortak olacak. Geçtiğimiz yıllarda birçok öğrencinin hem kendisini iş dünyasına hazırlık açısından geliştirmesinde hem de sponsor firmalara kendini kanıtlayarak iş imkanlarıyla buluşmasında lokomotif olan UçArı Ulusal Vaka Analizi Yarışması, organizasyon komitesi hazır ve heyecanlı bir şekilde İTÜ EMK’ nın 25’ inci, kendisinin 10’ uncu senesinde yeni finalistlerini bekliyor!
4 Umut Berk Kaya; uberkkaya @ gmail. com