Olemme menossa Suomen kouluissa koko ajan enemmän toiminnallista ja yhteisöllistä oppimista kohti. Oppimisympäristöjen täytyy siis edistää oppilaiden vuorovaikutusta sekä aktiivista osallistumista. Esimerkiksi pöytä ryhmät ovat hyviä ryhmätyöskentelylle. Oppilaat pystyvät olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, kun ovat kerääntyneet pöydän ympärille. Kuitenkin oppimisympäristöjen täytyy taata myös mahdollisuus itsenäiseen opiskeluun. Kirjastopalvelut pitää olla käytettävissä, sekä itsenäistä opiskelua täytyy tukea myös välineillä ja materiaaleilla.
Oppimisympäristöksi luetaan myös virtuaaliset oppimisympäristöt. Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen on tullut osaksi oppimista ja opetusta. Sen avulla opiskelusta on tullut monipuolisempaa ja se tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia. Opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaan tieto- ja viestintätekniikan ”--avulla vahvistetaan oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisen työskentelyn taitoja sekä tuetaan oppilaiden henkilökohtaisia oppimispolkuja”. (OPS 2014, 31) Opetuksessa voidaan käyttää hyväksi oppilaiden omia laitteita, kunhan käytännöistä on sovittu oppilaiden vanhempien kanssa. Vaikka kaikilla ei olisi omia älypuhelimia, riittää kun suurimmalla osalla oppilaista on, sillä niitä voidaan hyödyntää kuitenkin ryhmätyöskentelyssä.
Oppimisympäristöksi käsitetään tila ja paikka, joissa oppiminen tapahtuu. Kaikki välineet mitä ne tarjoavat sekä ihmiset ja yhteisön toimintatavat. Syksyllä 2016 voimaan astuvan uuden perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan oppimisympäristöjen pitäisi ”--muodostaa monipuolisen ja joustavan kokonaisuuden”, jossa täytyy ottaa huomioon kaikkien oppiaineiden tarpeet sekä ”--tukea yksilön ja yhteisön kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta”. (perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014)
Kun suunnitellaan oppimisympäristön tiloja, on otettava huomioon terveydellisiä seikkoja. Tilassa täytyy olla hyvä valaistus sekä sisäilman laatu. Työpisteiden täytyy olla ergonomisesti hyviä ja tilassa on ylläpidettävä siisteyttä ja järjestystä. Muita huomioon otettavaa on ekologisuus, akustiset olosuhteet sekä esteettisyys. Jotta tilassa olisi mukava opiskella, myös viihtyvyys on tärkeää. Oppimisympäristöjen kehittämiseen pitää ottaa myös oppilaat mukaan, sillä tilat ovat heidän hyvinvointiaan ja oppimista varten. Kun otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset tarpeet, voidaan sillä ehkäistä oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarvetta.
Perinteinen suomalainen luokkahuone