OPServations | Page 7

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN.

Ops 2014 laaja-alaista osaamista kuvataan seuraavasti: Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. - - Laaja-alaisen osaamisen lisääntynyt tarve nousee ympäröivän maailman muutoksista (OPS 2014).

Laaja-alaiseen osaamiseen luetaan niin ajattelun taitoja kuin myös tiedollisia, kulttuurisia, vuorovaikutuksellisia, viestintäteknologisia, arjen ym. taitoja. Kaikella tällä pyritään vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti oppilaiden hyvinvointiin niin tiedolllisen taitotason kuin myös fyysispsyykkisen hyvinvoinnin kannalta.

Uuden opsin astuessa voimaan 1.8.2016 lienee varminta sanoa, että vain aika näyttää miten uusi opetussuunnitelma toteutuu käytännössä – ops 2014 kun on vielä toistaiseksi vain paperilla olevia sanoja. Myös aiempina vuosikymmeninä on eri oppiainekokonaisuuksista tehtyjen tutkimusten yhteydessä todettu, että vanhat tavat saattavat istua tiukassa, vaikka opetussuunnitelma uudistuisikin (esim. Marjanen, 2014, Koulukäsityö naiseksi kasvattamassa).

Mari Jaatinen

TOIMINTAKULTTUURIN UUDISTAMINEN.

Vielä toistaiseksi voimassa olevan opsin on kritisoitu olevan yksilö- ja sisältöpainotteista, mikä ei tue riittävästi lasten kasvua moniarvoisessa ja globaalissa yhteiskunnassa (Saari Mikko, blogikirjoitus, OPS 2016 tulee. Olemmeko valmiita?). Toimintakulttuurin uudistamisen myötä koulun uskotaan muuttuvan lasten kasvua ja hyvinvointia tukevaksi instituutioksi. Esimerkiksi vuorovaikutustaitojen kehittäminen nähdään yhtenä kehitysalueena, jota tulevaisuuden koulujen tulisi välittää. Myös opettajien työskentelytapoja halutaan viedä yhä vuorovaikutteisempaan suuntaan (ns. yhteisöllinen opettajuus), minkä vaikutuksien uskotaan näkyvän myös opetuksen laadussa.

Toimintakulttuurin uudistaminen tulee oletettavasti näkymään oppiainerajat ylittävänä ainepedagogiikkana sekä monen oppiaineen kohdalla kuvailtuna ilmiöpohjaisena lähestymistapana, sekä oppilaslähtöisinä ja osallistavina työtapoina. Toisin sanoen opetuksen on saatava käytännönläheisempiä ulottuvuuksia: oppiminen on mielekkäämpää ja tehokkaampaa, kun siihen liitetään toimintaa ja ryhmätyöskentelyä.

Uuden opsin myötä pyritään myös uudistamaan oppituntijakoa. Samassa yhteydessä puhutaan eheyttämisestä, eli yhden aihekokonaisuuden laajentamisesta useamman oppiaineen piiriin. Tämän uudistuksen uskotaan kehittävän myös laaja-alaista osaamista.

Lähteet:

Perusopetuksen opetussuunnitelma 2014

http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/

http://www.opettaja.fi/

http://mikkosaari.blogspot.fi/2014/11/ops-2016-tulee-olemmeko-valmiita.html