Nyt fra Assisi-Kredsen nr 92 | Page 15

Selv tøvede han med at gifte sig, men blev så gift med den tidligere nonne, Katarina von Bora, som var den, der med stor dygtighed styrede den store husholdning og familiens økonomi. Ved sit giftermål havde Luther nemlig aflagt munkekutten og havde fået det tidligere kloster stillet til rådighed som familiebolig; men den store bygning kom under Katarinas ledelse også til at fungere som et slags studenterkollegium.
Et jubilæum bliver let til en jubelfest. Det er dog ikke muligt at tale om Luthers indsats uden også at være kritisk. Samtidig med Luthers bryllup opstod der oprør i Tyskland. De forarmede bønder så i Luthers tale om et kristenmenneskes frihed også et politisk program. Luther kunne godt se det berettigede i nogle af de fattiges krav og opfordrede fyrsterne til at forbedre deres vilkår. Man da det kom til oprør og krig anført af den reformatoriske præst, Thomas Münzer, skiftede Luther helt mening, og opfordrede fyrsterne til at slå oprørerne ned” som gale hunde”.
En anden sort plet på Luther er det syn, han som ældre havde på jøderne. Han havde oprindeligt haft en forventning om, at jøderne ville forstå hans anliggende og tilslutte sig den reformatoriske kristendom. Skuffelsen over, at det ikke skete, fik ham så til at opfordre til jødeforfølgelser.
Jeg vil her som afslutning citere Karsten Nissen direkte fra et af hans sidste powerpoint-dias:
Hvordan undgår vi, at fejringen af reformations- jubilæet bliver tilbageskuende og selvfejrende?
Folkekirken skal gøre Luthers reformatoriske opdagelse eksistentiel for nutidsmennesker: Skyld, skam, nåde, tilgivelse.
♦ Pege på sammenhængen mellem det kirkelige og det samfundsmæssige: Kirke og politik; Velfærdsstat.
♦ Tage et nødvendigt opgør med en række forhold fra reformationstiden
◊ Bondekrigen ◊ De andre reformatoriske bevægelser ◊ Jøderne
♦ Undgå at tegne et fjendebillede af Den katolske Kirke, og reflektere over de økumeniske konsekvenser i dag, ikke mindst i forholdet til den katolske kirke.
----
Vi fik på den måde en grundig og afbalanceret indføring i Luther og reformationen, både historisk og aktuel, både om de gode og kritisable sider, både om dens nødvendighed og om de kirkesplittelser, som blev konsekvensen.
Refereret v. Gunnar Bach Pedersen
15