Nyt fra Assisi-Kredsen Nr 110 - december 2022 | Page 13

Roskilde Domkirke fra side 8
bruges til mindre gudstjenester , hvor det store domkirkerum er alt for voldsomt .
Som det også kendes fra andre af Peter Brandes ’ værker , så har lidelseshistorien en central plads . Over alteret er der et mosaikbillede af Jesu nedtagelse af korset , og bloddråberne fra Jesus fortsætter i udformningen af alteret inden de nederst giver næring til spirende aks , så Jesu død på korset knyttes sammen med hans legeme og blod i nadverens brød og vin .
Opstandelsen har fået et billedligt udtryk i en middelalderlig niche ved siden af , som nu fremstår som den tomme grav , hvor kunstneren har lavet et billede af de efterladte ligklæder
Fra kapellet gik vi ud af kirken for at se Frederik d . 9s og dronning Ingrids udendørs begravelsesplads .
Gravpladsen er udformet af nogle af de kendteste nyere kirkekunstnere , Vilhelm Wohlert og Inger og Johannes Exner . Gravsten med det store centrale anker er udført af Erik Heide og lågerne ind til gravpladsen af Svend Havsteen Mikkelsen . De nordlige dele af rigsfællesskabet spiller med i gravmælet gennem valg af grønlandsk marmor til gravstenen og færøske sten til brolægningen og desuden gennem beplantningen med planter fra såvel Grønland som Færøerne .
Derefter gik vi hen til kongeporten i domkirkens vestgavl , som ligeledes er udført af Peter Brandes . Udvendigt er der en symbolik , der henviser til de tolv apostle , mens den indvendige side viser Jesus med de to disciple i Emmaus . Her ved kirkens udgang skal vi mindes om , at vi i gudstjenesten og i brødet , der deles , får et glimt af Kristi nærvær .
Efter denne spændende indføring i en lille del af domkirkens mange kunstskatte , gik vi sammen over torvet for at spise frokost på en café .
Skt . Andreas Kapel med Peter Brandes udsmykning
13