Nyt fra Asissi-Kredsen Nr 116 - december 2024 | Page 18

salmebog . Pietismen lagde op til , at man skulle omvende sig og bekende sine synder over for Gud og derefter leve sit liv i fromhed . Det er ikke nok at være døbt – man må genfødes i et troens liv . Et liv , der både er fromt indadtil , men også udadtil med hjælp til de fattige og støtte til mission . I Tønder var den ledende præst Johann Hermann Schrader , der havde været lærer for arveprinsesse Charlotte Amalie . Han havde gode forbindelser til hoffet . Han fremkaldte en betydelig vækkelse i byen , der blandt andet resulterede i oprettelse af et vajsenhus . Han ønskede også , at den vækkelse skulle udbredes til de dansktalende beboere i Tønder landsogn og de mange karle og piger herfra , der tjente i byen . I de følgende år udgav Brorson hele 11 salmehefter , der går under betegnelsen Tønder – hæfterne . I 1739 blev disse samlet i salmebogen Troens Rare Klenodie ( Tønder-Salmebogen ). Bogen var en pedant til Schraders tysksprogede salmebog .
Så var det frokosttid , og vi gik over i Brorsons Hus , menighedshuset til kirken . Her fik vi dejlige madpakker , som var smurt hjemme fra Refugiet .
På vej videre mod Ribe passerede vi Det Emmerske Bedehus , som fra 1730 til 2012 var kirke for Tønder Landsogn . Brorson holdt bedetimer der hver søndag
18
og vandt mange nye tilhængere for pietismen . I dag er der efterskole på stedet .
Ribe
Brorson blev i 1737 udnævnt til stiftsprovst og flyttede til Ribe . Han blev i 1741 biskop og ordineret i Domkirken af sin bror , der var biskop i Aalborg . Vi så Domkirken på egen hånd . Carl Henning Petersen udsmykning af koret er der mange meninger om . Jeg tror , de fleste mennesker kommer til at tænke på Smølferne . Men Domkirken er bestemt er besøg værd .
Udenfor så vi den flotte statue af Ansgar , som Hein Heinsen har lavet . Den er ca . 5 m høj , og viser både kristendommen og den gamle gudetro . Ansgar står med en Odin-maske i den ene hånd og velsigner med den anden . Ansigtet er ikke særlig smukt , men det er fødderne derimod .
I 1743 købte Brorson Taarnborg , som blev bispegård i byen og her levede han til sin død 3 . juni 1764 . Der er i Domkirken et mindesmærke til markering af 200- året for hans fødsel , samt et portræt af ham malet af Hörner fra 1756 . Vi kom forbi Taarnborg , men var ikke inde . Udenfor så vi en statue af Hans Edvard Nørregaard-Nielsen , som var æresborger i Ribe , ligeledes udført af Hein Heinsen
Så gik turen tilbage mod Løgumkloster . Eftermiddagskaffen nærmede sig . Den