NVM-magazine 4-2021 | Page 15

DECEMBER 2021 • Business 15
NIEUWE TRANSPORTSYSTEMEN : GOEDEREN EN MENSEN DOOR SUPERSONISCHE BUIZEN .
" REKENING ENERGIETRANSITIE NAAR VASTGOEDSECTOR ."
MATHIJS BOUMAN
MEGASLIMME STEDEN : ALGORITMES , ROBOTS EN GEEN AUTO ’ S .
“ WE MOETEN GEBOUWEN EN STEDEN POREUS MAKEN .”
WINY MAAS
De Delftse startup Hardt Hyperloop gaat het transportspeelveld opschudden , stelt Nas . “ Met vliegtuigsnelheid kunnen we straks in autonome voertuigen door een buizenstelsel aangedreven door een magneet zo in Parijs of Frankfurt zijn . Maar eerst komt er de cargoloop .
Hardt ontwikkelt langs de A4 een buizenstelsel tussen Noorden Zuid-Holland waar goederen automatisch geladen en gelost worden . Nu rijden er dagelijks nog 12.000 vrachtwagens in die richting . De winst voor het milieu en het bedrijfsleven zal enorm zijn . De Europese Commissie heeft de Hardt Hyperloop opgenomen in haar strategisch mobiliteitsplan en 15 miljoen euro subsidie toegezegd .”
De nieuwste coronagolf zal de economische pret niet bederven , schat FD- en Nieuwsuur-journalist Bouman in . “ Die zal hooguit de groei in 2022 iets temperen . De groei wordt harder geremd doordat het te goed gaat . Alles is schaars en duur en de mensen zijn op .
Wie studeert voor een technisch beroep , gaat veel verdienen . Zonder veel meer installatietechnici is de energietransitie onhaalbaar . Nu elk gebouw energieneutraal moet worden , wordt vastgoed evident duurder . Dat komt voor rekening van de vastgoedsector , ik zie huurders dat niet betalen . Vastgoedbedrijven zullen daarentegen nog lang profiteren van de lage rente .”
Volgens Nas komt echte stedelijke innovatie uit landen met een sterke regie , weinig inspraak en veel controle . “ In Japan bouwt Toyota Woven City , de eerste waterstofstad voor 2.000 onderzoekers en Toyota-werknemers . Deze ultiem duurzame stad draait op algoritmes , autonoom vervoer en robotisering .
Tencent realiseert in China voor 80.000 mensen Net City . Ook deze stad wordt geënt op sensoren , algoritmes , data en ondergronds vervoer . Met 500 miljard budget en de beste 2.000 ingenieurs bouwt Saudi-Arabië
The Line , een stad zonder straten , auto ’ s en CO 2 voor 1 miljoen mensen . In 2025 zijn de eerste inwoners er .”
Innovatie is in de vastgoedsector niet vanzelfsprekend , verklaart MVRDV-medeoprichter Winy Maas . “ Er zit een zekere aarzeling in de sector om speels en creatief te bouwen . Er wordt vooral in rendement gedacht ; investeerders nemen het zekere voor het onzekere . Dat belemmert innovatie .
Per project probeer ik iets van de winstmarge af te snoepen om er een radicaal element in te fietsen . Bij Valley op de Zuidas is dat een groene heuvel . Bij een volgend project opteer ik voor een brug tussen gebouwen en horizontale loopverbindingen binnen een hoogbouwcomplex . Die zorgen voor ontmoeting in anders anonieme gebouwen . Dat doe ik op de slimme Tencentcampus in het Chinese Shenzhen en wil ik ook toepassen bij de herontwikkeling van het Haagse regeringskwartier .
Behalve poreuze gebouwen hebben we poreuze steden nodig . Een stad moet ondanks verdichting blijven ademen . Dat kan als we biologische bouwmaterialen en meer groen gebruiken dat overvloedig water absorbeert en voldoende schaduw geeft .” •