NVM magazine 4-2020 | Page 35

DECEMBER 2020 • Foto | René van den Burg
Agrarisch & Landelijk 35
" Een mooi vak maar ook ingewikkeld door alle juridische elementen . Je moet op de hoogte zijn van alle jurisprudentie .” Ard Klijsen
Het is een mooi vak maar ook ingewikkeld door alle juridische elementen . Zo is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van alle jurisprudentie .”
De NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk heeft een kenniswerkgroep onteigening waar De Koning zeventien jaar voorzitter van is . Zo ’ n dertig leden uit het hele land wisselen informatie uit en dat is nodig . “ De regelgeving wordt doorlopend aangepast ”, legt De Koning uit . “ Het doel van deze groep is het halen en brengen van informatie . De kenniswerkgroep zet zich in voor de deskundigheid van de leden en wil het vakgebied op een hoger plan brengen . Veel van onze leden zijn ook lid van externe registers zoals het Register Deskundigen Onteigening en Bestuursrechtelijke Schadevergoeding ( DOBS ) en het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen ( LRGD ). We willen een klankbord zijn voor elkaar bij allerlei vraagstukken zoals veranderende regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen .”
Lukt het uiteindelijk toch niet om in goed overleg tot een oplossing te komen , dan volgt een rechterlijke uitspraak . “ Aan de onteigeningsdeskundige de taak om tot een oplossing te komen voordat je bij de rechter bent . Naast het juridische proces is hierbij ook de praktische invulling heel belangrijk . Als een bedrijf bijvoorbeeld wordt onteigend , is naast een zak geld voor de eigenaar juist van belang waar hij verder kan gaan met zijn bedrijf . Maar een rechterlijke beslissing komt gelukkig niet heel vaak voor .” •
Op zoek naar een onteigeningsspecialist ? Op nvm . nl kan je via ‘ Zoek NVM-Makelaar ’ een onteigeningsspecialist in de buurt vinden door een plaatsnaam in te voeren en het marktsegment ‘ Onteigening ’ te selecteren .
Meer informatie ? Paul Braks p . braks @ nvm . nl