NVM magazine 4-2020 | Page 28

28 Blik van Buiten
Foto | Sanne van der Most • NVM MAGAZINE

Column

Maxime Verhagen
Deze dagen staat alles in het teken van corona . Mensen voelen dagelijks de beperkingen die het virus hen oplegt . Allereerst op het persoonlijke en sociale vlak maar het virus trekt ook economisch diepe sporen . De meeste sectoren draaien gelukkig door maar helaas liggen ook hele bedrijfstakken plat of draaien maar op halve kracht .
De woningmarkt en dus de makelaardij lijken immuun voor de gevolgen van corona . De cijfers die de NVM presenteerde over het derde kwartaal van dit jaar zijn indrukwekkend . In de gewoonlijk rustige zomer draaide de huizenmarkt op volle toeren . Het was met 41.583 verkochte woningen het beste derde kwartaal ooit .
Wie beter kijkt ziet dat de woningmarkt weliswaar immuun is voor corona maar wel andere kwalen heeft . De krapteindicator staat immers met 2,0 op een ongekend laag niveau , net als het woningaanbod van 27.000 woningen . Dat is het laagste cijfer van deze eeuw . De risico ’ s voor het toekomstige aantal transacties zijn evident .
Het beste medicijn voor de woningmarkt is woningbouw . Jaarlijks moeten er 85.000 woningen bijkomen om het schreeuwende tekort aan woningen niet verder op te laten lopen . Dat is een uitdaging die alle aannemers graag aangaan . Om de bouw aan te jagen heeft het kabinet al een aantal maatregelen gepresenteerd . Dat zijn goede eerste stappen maar om de woningbouw echt te versnellen , moeten meer knelpunten worden opgelost .
Zo moet het aantal plannen voor woningbouw omhoog . Ongeveer een derde van de plannen wordt nooit gerealiseerd . Meer plancapaciteit is dus nodig om de benodigde woningen te kunnen bouwen . Veel overheden hebben een voorkeur voor het binnenstedelijk ontwikkelen . Daar ben ik niet tegen maar bij binnenstedelijk bouwen zijn de kosten hoger , is de doorlooptijd langer en de complexiteit groter . Daarom moeten overheden ook kijken naar de randen van de stad als locatie voor nieuwbouw . Het gaat sneller , is goedkoper en kan in harmonie met de aangrenzende natuur . Daar kan ook makkelijker worden voldaan aan de kwalitatieve vraag van de woonconsument . Dit lukt binnenstedelijk lang niet altijd . Dus : binnenstedelijk ontwikkelen waar het kan maar beschouw buitenstedelijk bouwen niet langer als second best .
In een brief die ik samen met de NVM , ontwikkelaars en woningbouwcorporaties naar minister Ollongren heb gestuurd , pleiten we dan ook voor voldoende plan capaciteit en de gelijkwaardigheid van binnen- en buitenstedelijk bouwen . Nu maar hopen dat minister Ollongren snel besmet raakt . Niet met corona natuurlijk maar wel met het bouwvirus . Nederland zal haar er dankbaar voor zijn .
Maxime Verhagen Voorzitter Bouwend Nederland