NVM magazine 4-2020 | Page 24

Afscheidsinterview NVM-bestuurslid Gaby Balkema
24 Wonen Tekst | Eline Kemps • Foto | René van den Burg • NVM MAGAZINE
Afscheidsinterview NVM-bestuurslid Gaby Balkema

Wind mee en wind tegen , maar altijd vooruit

“ Hoe snel het tij ook kan keren , met elkaar kun je heel veel bereiken .” Dat neemt Gaby Balkema mee van zijn bestuurstijd bij NVM Vakgroep Wonen . Afgelopen september nam hij , vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn , na zes jaar afscheid . Met veel plezier heeft hij het werk als makelaar in Amsterdam gecombineerd met het strategisch en beleidsmatig ondersteunen van de sector en vol trots kijkt hij terug op dat wat ze als bestuur hebben bereikt . Genoeg reden om even stil te staan bij de afgelopen jaren en vooruit te blikken op de toekomst .
UITEENLOPENDE TAKEN
Hoewel zijn professionele roots liggen in de communicatie- en reclamesector , stapte Balkema in 2000 over naar het makelen . Juist de combinatie van de reclame en makelaardij zorgde er zes jaar geleden voor dat hij werd voorgedragen voor de portefeuille Communicatie en PR van het bestuur van NVM . Voor Balkema was dit immers bekend terrein . In zijn bestuursperiode heeft hij echter ook de verantwoordelijkheid gedragen voor de portefeuilles ‘ Aankoop ’ en ‘ Online bieden ’. “ Ik ben nogal ‘ Aankoopminded ’”, aldus Balkema . Hij schreef een boek over het aankoopproces en zette zich in voor het belang van de rol van de aankoopmakelaar . “ Er is een marktgroep Aankoop opgericht , waarin onder andere ervaringen worden uitgewisseld tussen kennisspecialisten , tools worden bedacht en opleidingen worden verzorgd . Met online bieden hebben we bovendien geprobeerd een bijdrage te leveren aan de verdere transparantie van de woningmarkt en het bijbehorende verkoopproces .”
PIEKEN EN DALEN
Terugblikkend was het een intensieve tijd met hoogte- en dieptepunten . Door onderbezetting in het bestuur en onrust in de sector , kwam er met tijden meer dan één functie op zijn bord terecht . Toch bekijkt hij deze wat roerige tijd positief . “ Het was dynamisch en leerzaam . Buiten kijf stond dat ik vond dat je ook in een storm het roer stevig in handen moet houden . Dan maar wat scherper aan de wind . Dat deed ik natuurlijk niet alleen . Vol trots kijk ik nu naar hoe we met vereende krachten succesvolle communicatiecampagnes zoals de NVM Huismus realiseerden . Of dat we , via een gezonde competitie tussen afdelingen en gerichte campagnes , in zes jaar gegroeid zijn van een aankoop percentage van circa 11 procent naar 23 procent .”
EEN FRISSE WIND
Het is steeds meer een zeldzaamheid dat bestuurders de maximale bestuurstermijn van 6 jaar vol maken , dus als een van de langstzittenden heeft Balkema de nieuwe bestuurders deelgenoot proberen te maken van de keuzes die zijn gemaakt door de vorige besturen . “ Tips ? Ook zeker ”, aldus Balkema . “ Zorg dat bepaalde zaken niet teveel onder je huid gaan zitten en probeer , uiteraard met een frisse kijk , de weg die we zijn ingeslagen zoveel mogelijk voort te zetten .” En nu : tijd voor een nieuw hoofdstuk . “ NVM is een groot en mooi onderdeel geworden van mijn werkende leven . Het was een krachtige samenwerking die ik ga missen .”
De kans is aanwezig dat we Balkema nog een tweede boek zien schrijven of tegenkomen in een andere bestuursfunctie , maar eerst legt hij de focus op zijn makelaarskantoor in Amsterdam . Terug naar de basis , maar altijd vooruit . •