NVM magazine 4-2020 | Page 15

REGIONALE MARKTDYNAMIEK
DECEMBER 2020 •
Business
15
Ook financiers pakken in deze corona tijd hun verantwoordelijkheid . “ De financier , eigenaar en huurder moeten samen maatschappelijke problemen oplossen . Samen kunnen we het vastgoed toekomst bestendig , gezond en duurzaam maken . Als we daarin slagen , hebben we een partner for life ”, aldus Hein Wegdam , director Sustainable and Innovative Real Estate Products van ING Real Estate Finance . Roel van de Bilt , director Rabo Real Estate Finance , ziet een parallel met de kantorencrisis van 2009-2014 . “ Wij zijn zwaar terughoudend om nieuwe winkels te financieren . Maar aan trans formatie werken we wel mee , net als eerder met kantoren . Zo wordt de voormalige V & D- en Hudson ’ s Bay in Rotterdam getransformeerd naar een dynamisch multifunctioneel complex .”
Econoom en journalist Mathijs Bouman staat versteld van de stijgende huizenprijzen en de lage werkloosheid . “ De overheid heeft gegokt met een gigantisch herstelpakket van 100 miljard euro . Maar het werkt . Ook ondernemers blijken veel inventiever . De schuld van 100 miljard is het minste probleem . Die kunnen we over vijftig tot honderd jaar aflossen . Maar als de steun stopt en de inkomens van consumenten dalen , verwacht ik oplopende werkloosheid . Ook op de winkel- , horeca- en kantorenmarkt zit nog een reservoir aan ellende . Vooral eigenaren van hoge single tenant-kantoorgebouwen met smalle liften zullen het lastig krijgen .”
TAXEREN 2.0 Tot slot presenteerden Nijenrode- professor Tom Berkhout en NVM Business-voorzitter Sander Heidinga de ' Praktijkhandreiking Economisch Waarderen van vastgoed 1.0 ' inclusief rekenvoorbeelden . “ We onderbouwen hierin een visie op taxeren met een rekenmodel op basis van het verleden en de toekomst . De feedback uit de markt gebruiken we voor de 2.0-versie ”, aldus Heidinga die ook de auteurs Roel Drenth , senior valuer bij Cushman & Wakefield en Baldwin Poolman , directeur Dynamis Taxaties bedankte .
Het Vijfde NVM Business Innovatiecongres vindt plaats op 18 november 2021 . •

REGIONALE MARKTDYNAMIEK

De regionale NVM Businessleden speelden dit jaar een voorname rol op het congres . Elk debat werd afgewisseld met een filmpje , waarin de vooral vrouwe lijke bedrijfsmakelaars lieten zien dat er ondanks corona nog veel regionale marktdynamiek is . “ Eigenaren moeten de winkelhuurprijs structureel verlagen . Dan kan de retailer zijn hoofd boven water houden en hoeft de verhuurder niet te vrezen voor leegstand in de winkelstraat ”, stelde Renske
Miedema , oprichter van Miedema Makelaardij in Den Haag . “ We verkeren niet in een vastgoed- maar gezondheidscrisis ”, vertelden zoon Flip van Overhagen en moeder Ans de Wijn , respectievelijk directeur en oprichter van Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting uit Utrecht . “ Op de provinciale kantoren markt is de leegstand sinds 2014 gehalveerd . En Utrecht-stad is druk bezig met de voltooiing van de nieuwe werk- winkel- en woonhotspot rond het Centraal Station .”
In kleinere provinciesteden brengen makelaars eigenhandig de transformatie van lege panden tot stand . Monique Casteel , vennoot en directeur van BMO Bedrijfsmakelaardij , voorkwam dat het dorpshart
van Twello ontsierd werd door een leeg bedrijfs pand
" Financier , eigenaar en huurder moeten samen maatschappelijke problemen oplossen om het vastgoed toekomstbestendig , gezond en duurzaam maken ." Hein Wegdam
van ruim 2.300 m 2 . “ BMO heeft de top -etage van 800 m 2 verhuurd aan een fitnessketen en heeft zelf het voormalige Rabo-kantoor betrokken .” “ In Geldermalsen zijn lege single tenant- kantoren kansrijker als bedrijfsverzamelgebouw . Dat hebben we ook bewerkstelligd in het voormalig PTT- kantoor in Geldermalsen , waar we met andere huurders zijn gevestigd ”, aldus Wendy van der Horst , directeur van Van der Horst Bedrijfsmakelaardij .
De Friese hoofdstad Leeuwarden moet juist alle zeilen bijzetten om te voldoen aan de toegenomen vastgoedvraag , illustreerde Makelaardij Hoekstra- directeur Jeanette Hoekstra . “ In deze coronatijd wordt onze mooie stad overspoeld door toeristen , woningzoekenden en studenten . Met het stadsbestuur zijn we druk bezig nieuwe projecten voor woningen en hoogwaardige voorzieningen te faciliteren .” Den Bosch , strategisch gelegen tussen
Eindhoven en Utrecht , heeft met Paleiskwartier een nieuw woon- , werk- en verblijfsgebied gerealiseerd om het toenemend aantal bedrijven en woningzoekenden te huisvesten . “ Corona doet niets af aan de populariteit ervan ”, constateerde RSP Makelaars-directeur Antoon van de Water .