NVM magazine 3-2020 | Page 20

20
Wonen • NVM MAGAZINE

In gesprek met NVM senior beleidsadviseur Kees Vlaanderen

Onduidelijkheid rond bemid

NVM treedt al jarenlang actief op tegen het in strijd met de wet in rekening brengen van bemiddelingskosten . Al in 2013 plaatste NVM modelaanmanings brieven en conceptdagvaar dingen op haar website om het huurders gemakkelijk te maken om ten onrechte in rekening gebrachte kosten terug te eisen . Dat was dus al ruim voor de bekende uitspraak van de Hoge Raad ( 16 oktober 2015 ) over tweezijdige bemiddeling , waar iedereen het over heeft . In 2016 heeft de wetgever de wet verduidelijkt . Waarom pleit NVM dan nog steeds voor duidelijkere regelgeving ?
NVM was heel blij met de wetswijziging van 2016 . Het was een stap in de goede richting , maar NVM heeft in de consultatiefase al aangegeven dat de wet op bepaalde punten nog steeds onvoldoende duidelijkheid biedt .
Wat is de grootste onduidelijkheid volgens jou ? Dat het verbod op doorberekenen van bemiddelingskosten bij eenzijdige bemiddeling totaal anders geregeld is dan bij tweezijdige bemiddeling . Anders dan vaak gedacht wordt , staat de ‘ Wet tweezijdige bemiddeling ’ niet in de weg aan het doorberekenen van kosten aan een huurder die zelf geen opdrachtgever is . Er kan immers alleen sprake zijn van tweezijdige bemiddeling als zowel de huurder als de verhuurder beiden opdrachtgever zijn . Dat betekent overigens niet dat die kosten bij eenzijdige bemiddeling wel aan huurders mogen worden doorberekend . Het huurrecht – voor de fijnproevers art . 7:264 BW – beschermt huurders ( en strikt genomen ook verhuurders ) tegen onredelijk bezwarende bedingen . Uit jurisprudentie blijkt dat daar bij het doorberekenen van bemiddelingskosten al snel sprake van is .
Maar wat is dan het probleem ? Als de kosten niet mogen worden doorberekend aan huurders dan is dat toch duidelijk ? Het probleem zit vooral in de controleerbaarheid en de handhaving . Bij tweezijdige bemiddeling is het eenvoudig : er mogen geen ( loon ) kosten in rekening gebracht worden aan een consument die een woning wil huren of kopen . Ook als afgesproken is dat de opdrachtgevende verhuurder of verkoper niet hoeft te betalen , dan nog mag de rekening niet aan de ( opdrachtgevende ) huurder of koper gepresenteerd worden . Zo ’ n simpel verbod is redelijk eenvoudig te controleren . Als kopers of huurders loonkosten moeten betalen wordt de wet overtreden , punt uit . Bij een - zijdige bemiddeling ligt dat genuanceerder . Daar gaat het om een ‘ Ja tenzij ’-constructie. Doorberekening aan de wederpartij van de opdrachtgever is in beginsel toegestaan , tenzij het gaat om doorberekening aan een ( ver ) huurder én die doorberekening een niet-redelijk voordeel oplevert .
“ Het probleem zit vooral in de controleerbaarheid en de handhaving .”