30 Tekst Tekst | Petrick | Rieco | Mariët de Boersma Koning Niesen • NVM MAGAZINE
Gebrek aan het gehuurde
Een huurder huurt een oude woning . In de kruipruimte onder de woning staat water , waardoor de huurder koudeklachten ervaart . De huurder vindt dat het water in de kruipruimte moet worden aangemerkt als een gebrek dat de verhuurder moet herstellen . De verhuurder weigert dit echter omdat hij vindt dat er geen sprake is van een gebrek aan het gehuurde . Volgens de verhuurder is de vloer kierdicht en daarmee kan de vloer geen koudeklachten geven . Uiteindelijk spant de huurder een kort geding aan . Wie krijgt hier gelijk ?
De kantonrechter stelt de huurder in het gelijk in dit kort geding , omdat voldoende aannemelijk is dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat er sprake is van een gebrek aan het gehuurde dat de verhuurder moet verhelpen .
Kortgezegd is een gebrek een staat of eigenschap van de woning of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid . Door dit gebrek ervaart de huurder niet het genot van het wonen in dit huis , dat bij het aangaan van de huurovereenkomst wel verwacht mag worden van een goed onderhouden woning . Als er sprake is van een gebrek , dan moet de verhuurder het gebrek op grond van de wet herstellen .
Niet aan de huurder toe te rekenen Dat er een laag water in de kruipruimte van de woning staat , is niet aan de huurder toe te rekenen ; die kan hier immers ook niets aan doen . Daarnaast is het geen omstandigheid die de huurder hoefde te verwachten van een woning als deze .
Ook bij een oudere woning mag een huurder van woonruimte verwachten dat er geen sprake is van optrekkende kou , waardoor de huurder voor relatief hoge stookkosten komt te staan .
Huurder heeft niet het genot wat hij mag verwachten Doordat er een laag water in de kruipruimte van de woning staat , ervaart de huurder niet het genot dat hij mag verwachten . Het water in de kruipruimte geeft koudeklachten . Dat de vloer niet koud zou kunnen zijn omdat die ‘ kierdicht ’ is , volgt de kantonrechter niet . Ook als de vloer kierdicht is , sluit dat niet uit dat die koud kan worden en dat dat van invloed kan zijn op het wooncomfort .
De verhuurder wordt veroordeeld om het gebrek , bestaande uit een laag water in de kruipruimte , te verhelpen op verbeurte van een dwangsom van € 50 per dag met een maximum van € 5.000 .
De link naar de uitspraak :
Vragen over deze uitspraak ? Juridische Dienst 030 - 608 51 81 jd @ nvm . nl