NVM-magazine 2-2024 | Page 17

JULI 2024 • 17
Doel van de wet De Wet betaalbare huur is ontwikkeld met als doel meer beschikbare en betaalbare huurwoningen te realiseren voor de middeninkomens . De wet moet ervoor zorgen dat huurders geen onevenredig groot gedeelte van hun inkomsten kwijt zijn aan woonlasten . Daarnaast dwingt de wet verhuurders om een huur te vragen die past bij de kwaliteit van een woning .
Inhoud van de wet op een rij Met de Wet betaalbare huur wordt het woningwaarderingsstelsel ( WWS ) uit de sociale sector verplicht voor de zogenaamde middenhuur . Dat betekent dat de gereguleerde huur wordt uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment . Enkele hoofdpunten uit de wet zijn :
• Er ontstaat een laag- , midden- en hoog segment gekoppeld aan het woningwaarderingsstelsel ( WWS ).
• Woningen in het middensegment die tot en met 186 punten scoren in het WWS mogen daarmee een maximale huurprijs hebben van € 1.123 per maand .
• De huurprijsbescherming op basis van het WWS wordt voor alle woningen in het lage- en middenhuursegment dwingend .
• Gemeenten kunnen handhaven en boetes opleggen als verhuurder zich niet houdt aan het woningwaarderingsstelsel .
• Het belang van de energie- en isolatieprestaties van de woning wordt vergroot . Voor woningen met een slecht energielabel ( E / F / G ) mag minder huur gevraagd worden en voor woningen met een goed energielabel mag meer huur gevraagd worden .
• De labels die voor een opslag van de huur zorgen , zijn voornamelijk woningen die nog gebouwd moeten worden omdat dit in de bestaande voorraad lastig te bereiken is . Dit is daarmee meteen een stimulans voor nieuwbouw .
• Alle huurders krijgen toegang tot de Huurcommissie met betrekking tot de servicekosten , ook voor huurders in de vrije sector .
• De Huurcommissie krijgt de mogelijkheid om kostendekkende leges op te leggen aan verhuurders die zeer regelmatig in het ongelijk gesteld worden .
Vanaf wanneer gaat wat gelden ? De Wet betaalbare huur treedt op 1 juli 2024 in werking . De wet gaat gelden voor nieuwe huurcontracten die worden gesloten na inwerktreding van de wet en grijpt dus niet in op lopende huurcontracten , enkele uitzonderingen daargelaten . De gemeentelijke handhaving en verplichte puntentelling voor verhuurders treden pas op 1 januari 2025 in werking , om verhuurders en gemeenten zes maanden extra de tijd te geven om zich voor te bereiden op de uitvoering van de Wet betaalbare huur . De Juridische Dienst heeft een uitgebreider overzicht van alle wijzigingen gemaakt dat via het Ledenportaal en de Update beschikbaar is gesteld . Specifieke vragen kunnen worden voorgelegd via jd @ nvm . nl .
Visie van NVM
Gedurende de bijna twee jaar dat deze wet boven de markt hing , heeft NVM diverse gesprekken met Kamerleden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevoerd en ook gereageerd op kamerbrieven en internetconsultaties . Hierin heeft NVM benadrukt dat investeringen in de vrije sector huurmarkt keihard nodig zijn , juíst ook vanuit huurdersperspectief . We hebben continu opgeroepen om het wetsvoorstel betaalbare huur in samenhang met alle andere maatregelen te bekijken die op de vrije sectorhuurmarkt afkomen . NVM-makelaars merken in de praktijk dat veel verhuurders ( overwegen ) hun huurwoningen ( te ) verkopen en dat bezichtigingsaanvragen voor woningen die nog wel in wederverhuur gaan tot ongekende proporties oplopen . NVM vindt dat verhuurders – zowel particulier als institutioneel – een marktconform rendement moeten kunnen behalen . Dit is óók in het belang van ( potentiële ) huurders , die hebben immers weinig aan een lagere huur , als ze straks überhaupt geen huurwoning meer kunnen krijgen .
We vinden het dan ook teleurstellend dat na de Tweede Kamer , ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met verdere regulering en herverdeling van een steeds schaarser wordend aanbod in plaats van het bieden van perspectief op investeringen en nieuwbouw .