40 Juridisch Tekst | Niels Crooijmans • NVM MAGAZINE
PLATTELANDSWONING ONDER DE OMGEVINGSWET
Op grond van de Wet plattelandswoning uit 2013 is het mogelijk voor derden om bedrijfswoningen bij agrarische bedrijven te bewonen zonder dat nadere regels en belemmeringen voor het bedrijf volgen . Onder de Omgevingswet blijft dit ook mogelijk en wordt de mogelijkheid uitgebreid naar horeca- en bedrijfslocaties op een bedrijventerrein . Dat betekent dat plattelandswoningen nog steeds mogelijk zullen blijven mits de effecten onderbouwd worden . Hoe zit dit ?
Plattelandswoning Veel agrarische bedrijven beschikken over een bedrijfswoning . Een bedrijfswoning is een woning die een functionele binding heeft met het daarbij behorende bedrijf . De bewoner moet een binding hebben met het bedrijf . Niet zomaar iedereen mag in een bedrijfswoning wonen . Vanwege illegale bewoning en daaropvolgende handhavingsprocedures heeft de wetgever in 2013 vastgelegd dat deze woningen omgezet kunnen worden een plattelandswoning waar een burger mag wonen . Met de aanduiding plattelandswoning werd het achterliggende bedrijf niet belemmerd . Daar staat tegenover dat de bewoner niet beschermd wordt tegen hinder van het bedrijf . Met de aanduiding plattelandswoning verandert er qua bestemmingsplan niet veel aangezien de agrarische bestemming erop blijft zitten en slechts een aanduiding plattelandswoning wordt toegevoegd op de plankaart .
In de afgelopen jaren heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de plattelandswoningen meerdere malen beoordeeld . Bij de wijziging naar een plattelandswoning moet er altijd sprake zijn van een onderbouwing . Er moet onderzocht worden of sprake is van een goed woonen leefklimaat . Als dat het geval is , dan kan de wijziging worden doorgevoerd . Ter onderbouwing van het succes van de plattelandswoning heeft de NVM in 2016 een notitie opgesteld met de titel “ de plattelandswoning is mogelijk , mits onderbouwd ”. Met deze notitie werd een toelichting gegeven op de wijze waarop een woning kon worden bestemd als plattelandswoning . De plattelandswoning is echter alleen mogelijk bij agrarische bedrijven en niet op reguliere bedrijventerreinen .
De Omgevingswet Onder de Omgevingswet neemt de figuur plattelandswoning een vlucht en wordt de toepassing uitgebreid . Dat betekent concreet dat de systematiek zoals we die nu kennen , wordt voorgezet . De Omgevingswet maakt het mogelijk om , net als in het huidige systeem via een ( omgevings- ) plan of omgevingsvergunning de bedrijfswoning om te zetten naar een bedrijfswoning waar ook burgerbewoning is toegestaan . In het Besluit kwaliteit leefomgeving is opgenomen dat er voor woningen met een voormalige functionele binding met een bedrijf , afwijkende regels kunnen gelden in relatie tot reguliere woningen . Hiermee wordt concreet gesteld dat een gemeente voor voormalige bedrijfswoningen andere regels kan stellen . Zo zou een gemeente kunnen opnemen dat voor deze woningen een lagere geurnorm en dus ook lagere bescherming heeft te gelden .
De vraag is of deze aanpak nu zo vernieuwend is ? We kennen dit systeem nu ook door middel van beleid voor plattelandswoningen . Het verschil is echter dat de gemeente in de toekomst meer vrijheid krijgt om maatwerk te verlenen en specifieke normen op kan leggen .
Hoe wordt het dan geregeld ? De gemeente heeft de mogelijkheid om via zowel het omgevingsplan als de omgevingsvergunning een woning als plattelandswoning te bestempelen . Voor wat betreft het omgevingsplan heeft de gemeente de mogelijkheid om spelregels te bepalen en daarbij aan te geven of er wel of geen vergunning vereist is . Mocht afgeweken moeten worden van het plan dan kan de gemeente via een omgevingsvergunning de ontwikkeling ook mogelijk maken .
Het verschil met het huidige systeem is dat in de toekomst alles uit het omgevingsplan te herleiden is . Dat betekent dat betrokkenen niet langer in allerlei beleidsstukken en verordeningen hoeven te kijken maar voor de mogelijkheden in het omgevingsplan moeten kijken .
In het Omgevingsplan worden normaliter vaste regels opgenomen over geluid en geur bijvoorbeeld . Met de toepassing van de voormalige bedrijfswoning dient in het omgevingsplan vastgesteld te worden dat de waarden in het gebied niet van toepassing zijn op het gebouw ( de woning ) die eerder functioneel verbonden was met het achterliggende bedrijf .
Tot slot merken we op dat de wijziging van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning een bevoegdheid blijft . Dat betekent dat er geen verplichting geldt om de woning om te zetten .
Voor de praktijk 1 . De plattelandswoning is nog steeds een geaccepteerd instrument binnen de ruimtelijke ordening . 2 . De werking van de plattelandswoning wordt vergroot met de
Omgevingswet . 3 . Met de Omgevingswet worden dus meer kansen geboden voor de verkoopbaarheid van bedrijfswoningen .
Meer informatie ? Niels Crooijmans , Goorts + Coppens n . crooijmans @ gca . nl 06 5550 6541