Toekomstbeeld B - Ruimtelijke spreiding van functies
Concentratie in stedelijke agglomeraties
Steden zijn plekken waar functies als wonen , werken en recreëren geconcentreerd zijn . Het merendeel van de mensen woont in binnensteden en de randen eromheen , zogenaamde agglomeraties . De verschillende functies die Nederland te bieden heeft , zijn vooral in de stad te vinden . Steden hebben een beter leefklimaat : meer groen , betere vervoersopties en een betere luchtkwaliteit . Buitengebieden kenmerken zich door rust , groen en openheid .
Welke gebeurtenissen zijn doorslaggevend in de aanloop naar dit toekomstbeeld ? De aantrekkingskracht van steden blijft sterk , vooral voor jonge mensen , maar ook voor gezinnen . Mensen willen graag in de stad wonen , werken en recreëren . De vele functies en voorzieningen - op korte afstand van elkaar - gericht op kennis , innovatie en creativiteit zijn de aanjagers . Overheden steken collectieve middelen in het betaalbaar houden van woningen en voorzieningen in steden . Daarnaast investeert de overheid in het verbeteren van het leefklimaat en mobiliteit in steden .
Wat is een eerste inschatting van effecten op de bouw- en infrasector ? Overheid en particulieren stimuleren de vraag en willen betalen voor wonen in de stad . De overheden komen huishoudens enerzijds financieel tegemoet om wonen in de stad betaalbaar te houden . Anderzijds zijn mensen bereid een aanzienlijk deel van hun inkomen te besteden om te wonen in de stad . Door de sterke aantrekkingskracht van steden raakt de stad steeds voller . Juist daar is leefbaarheid belangrijk : groen , schoon en ruimtelijke variatie . Overheden en inwoners vragen om die reden oplossingen voor de leefbaarheid van de stad .
Aanbieders spelen in op de grote en diverse vraag door vanuit hun expertise te werken in complexe binnenstedelijke opgaven . Bouwers hebben een grote rol in complexe ( her ) ontwikkelopgaven in de stad . Zij zetten hun expertise in over functiemenging , samenwerking en gebruik van de ondergrond . Zo ontwikkelen bouw- en infrabedrijven oplossingen om in een kleine ruimte zoveel mogelijk functies te combineren . Hierbij maken zij slim gebruik van innovaties en duurzame installaties . Bouwers kunnen zich daarnaast specialiseren in nichemarkten op onderdelen van de vraag of toepassingen van data , zoals sturing van ruimtegebruik en stedelijke mobiliteit .
De complexiteit van herontwikkeling leidt tot specialisatie en risicomanagement . Bouwers kunnen zich in de brede markt onderscheiden in veelgevraagde , complexe herontwikkelingstrajecten . Dit gaat echter gepaard met relatief grote risico ’ s , zoals op het gebied van omgevingsmanagement . Bouwers werken samen in consortia met partners van buiten de sector om complexe opgaven op te lossen . Binnen deze consortia kunnen bedrijven zowel een regieals een uitvoerende rol hebben . Samen maken zij afspraken en contracten om in gezamenlijkheid prestaties te kunnen leveren .
20 Nu Bouwen aan Morgen