Nu Bouwen Aan Morgen | Page 19

Toekomstbeeld A - Ruimtelijke spreiding van functies

Functiespreiding

De functies wonen , werken , recreëren en natuur zijn in dit toekomstbeeld meer geografisch gespreid dan nu . Nederland investeert fors en collectief om die spreiding van functies mogelijk te maken . Steden ervaren dan ook minder drukte rondom deze functies en het landelijk gebied is vitaler . De ruimtelijke ordening wordt centraal gestuurd vanuit een nationale visie .
Welke gebeurtenissen zijn doorslaggevend in de aanloop naar dit toekomstbeeld ? De toenemende drukte in steden en de vermindering van voorzieningen in landelijk gebied creëren onvrede onder inwoners . Wonen , werken , mobiliteit , energie en natuur zitten elkaar steeds vaker in de weg , vooral in de Randstad . Om die reden ontstaat er een sterke behoefte aan het spreiden van functies .
Wat is een eerste inschatting van effecten op de bouwen infrasector ? De vraag naar nieuwe infrastructuur en gebouwen is groot . Overheidsinvesteringen in infrastructuur zorgen voor een stevige en stabiele vraag voor infrabouwers . Daarnaast stimuleert de ontwikkeling van nieuwe functies over het land de vraag naar nieuwbouw . De bouwvraag concentreert zich in gebieden met weinig ruimtelijke beperkingen bij het bouwen . Spreiding van functies leidt tot een geografisch gelijkmatigere vraag voor de bouw en infra in Nederland . Werken vanuit een langjarige , nationale visie leidt tot een voorspelbare bouwvraag op lange termijn . Deze nationale besluitvorming kent echter ook nadelen : besluitvorming die vertraagt of vastloopt kan de bouwvraag stevig vertragen .
De vraag naar nieuw te ontwikkelen locaties stuwt de nieuwbouw op en leidt tot focus op efficiënte modulaire / circulaire nieuwbouw met veelal decentrale energieoplossingen . Aanbieders richten zich hierbij vooral op efficiënte uitvoering en goedkope productie . Hierdoor zullen bouwers zich als opdrachtnemer van grote overheidsopdrachten op lage prijzen richten . Gezien de grote vraag naar nieuwe infrastructuur en gebouwen , richten aanbieders hun innovatie op nieuwbouw en verduurzaming . Thema ’ s als natuur-inclusief en klimaatadaptief bouwen zijn in de nieuwbouw in het buitengebied gemakkelijker te realiseren .
Het spreidingsbeleid kan prijsdruk in de markt veroorzaken . Nieuwbouw vindt plaats in relatief ‘ lege ’ ruimte en wordt aanbesteed in grote brokken . Bouwbedrijven concurreren met elkaar in grote aanbestedingstrajecten : prijsduiken ligt op de loer . De overheid heeft de regie in de ruimtelijke ordening en is veelal opdrachtgever , zoals voor infrastructuur . Deze sturende rol van de overheid legt de risico ’ s bij bouwers . De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn op termijn onzeker ; het is onduidelijk of de vraag het aanbod volgt . Daarnaast zijn bouwbedrijven sterk afhankelijk van de keuzes van de overheid .
Nu Bouwen aan Morgen 19