NWG // HÅLLBARHETSRAPPORT
Mål relaterade till vattenresurser och marina resurser För att säkerställa en långsiktig minskning av vår påverkan på vattenresurser och marina miljöer har New Wave Group fastställt följande mål:
1. Striktare standarder. Utveckla mer långtgående och striktare krav för vattenanvändning och avfallsvattenhantering genom hela värdekedjan. Detta inkluderar att förstärka miljöriskbedömningar och förbättra åtgärder i leverantörskedjan inom ramen för amfori BEPI.
2. Öka andelen hållbara produkter. Vi ökar successivt andelen produkter med hållbarhetsattribut, såsom spinnfärgad polyester, för att minska vattenanvändning och kemikalieutsläpp, läs mer på sida 72.
3. Mätbara framsteg. Etablera tydliga nyckeltal och regelbundet mäta vår vattenpåverkan för att säkerställa att vi når våra mål och kan identifiera ytterligare förbättringsmöjligheter.
Biologisk mångfald och ekosystem Väsentliga inverkningar, risker och möjligheter New Wave Groups verksamhet har inverkningar på biologisk mångfald, främst genom direkta påverkansfaktorer såsom klimatförändringar, förändrad mark- och vattenanvändning vid produktionsenheter( leverantörer) och föroreningar. Den textila värdekedjan innebär en särskild miljöpåverkan genom aktiviteter som råvaruproduktion, garnproduktion och transporter, både uppströms och nedströms.
Dessa faktorer kan leda till negativa konsekvenser för arters mångfald och tillstånd, försämrade ekosystem och förlust av ekosystemtjänster som är avgörande för både samhällen och företag. Samtidigt innebär detta en möjlighet för New Wave Group att genom innovation och proaktivt arbete bidra till att skydda och stärka ekosystemen och skapa långsiktiga värden för alla intressenter.
Policyer och riktlinjer relaterade till biologisk mångfald Som en del av vår övergripande strategi för att begränsa klimatförändringar lyfter New Wave Groups CSR- och miljöpolicy biologisk mångfald som en central fråga, starkt kopplad till den textila värdekedjan. Vår policy betonar vikten av att bevara ekosystemens hälsa genom ansvarsfulla val i varje steg av produktionen.
Indirekt omfattas biologisk mångfald även av New Wave Groups restriktionslista för kemikalier samt uppförandekoderna för amfori BSCI samt amfori BEPI som bolaget tillämpar i leverantörsledet.
Åtgärder, resurser och mål relaterade till biologisk mångfald New Wave Groups inverkan på biologisk mångfald är nära kopplad till nyckelfrågor som klimatförändringar, föroreningar och vattenanvändning. Därför integrerar vi åtgärder och resurser för att hantera dessa utmaningar i vår övergripande hållbarhetsstrategi.
# Klimatförändringar. Vi arbetar för att minska vår klimatpåverkan genom att öka energieffektiviteten, använda förnybara energikällor och minska utsläpp från transporter och produktion( läs mer på sidorna 70-72).
# Föroreningar. Vårt proaktiva arbete för kemikalieanvändning syftar till att minimera utsläpp av farliga ämnen i naturen( läs mer på sida 74).
# Vattenanvändning. Vi strävar efter att optimera vattenförbrukningen genom innovativa tekniker och ansvarsfulla val av leverantörer.
Vi fortsätter att utforska nya lösningar och partnerskap för att ytterligare minska vår påverkan på biologisk mångfald. Framtida åtgärder inkluderar att stärka krav på biologisk mångfald i våra uppförandekoder för leverantörer, öka användningen av certifierade hållbara material, som ekologisk bomull och återvunna textilier samt samverka med externa experter och forskningsinstitut för att utvärdera och stärka ekosystemen i områden där vi verkar.
Resursanvändning och cirkulär ekonomi Väsentliga inverkningar, risker och möjligheter Omställning till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och begränsa klimat- och miljöpåverkan. Nya cirkulära affärsmodeller som exempelvis uthyrning av produkter eller olika incitament för kunder att reparera och återanvända öppnar upp för nya möjligheter. Samtidigt kan det innebära omställningsrisker kopplade till produkterbjudanden och bolagsrykte om bolaget inte hänger med i omställningen, läs mer under klimatrelaterade risker på sidan 69.
Resursinflöden avser framför allt material till kontrakterade tillverkande enheter för att tillverka produkter samt förpackningar i kartong och plast. Textila material i bomull och polyester står för den största andelen. Huvudsakliga produkter och material som kommer ur produktionsprocessen är kläder och textilier.
Sett till avfall avser majoriteten av avfallet i de egna enheterna kartong och plast från lager. Avfall genereras också nedströms i värdekedjan efter produkternas användarfas.
Trots att insamling och återvinning av textilier har ökat, och förväntas fortsätta öka, finns det fortfarande stora samhällsutmaningar med att sortera och hantera textilt avfall på ett effektivt sätt, särskilt på grund av materialblandningar och brist på avancerad teknisk infrastruktur.
Genom att aktivt utbilda konsumenterna om hållbarhet och ansvarsfull konsumtion kan bolaget främja en mer medveten köpprocess, där kunder väljer produkter baserade på andra värden än enbart pris och stil. Detta kan skapa en mer informerad och engagerad kundbas som stödjer bolagets hållbarhetsmål.
ÅRSREDOVISNING // 075