New Evolution Food May, 2013 #2 | Page 2

O delicatesă sau un remediu?

Fie că îl servim atunci când simțim nevoia de o anumită oază de liniște, îl sorbim pentru a ne controla starea de spirit, îmbrăcați în puloverul moale și călduros sau este, pur și simplu, o veche obișnuință, faimoasa băutură care face înconjurul lumii este unul dintre puținele lucruri care nu mai are nevoie de introducere. Cum ne putem descrie sau măsura bucuria? Nu ne rămâne decât să aruncăm ocheade la influența pe care o are asupra stării noastre de sănătate, de spirit sau asupra celor ce ne înconjoară. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de necesară sănătății. Infuzia frunzelor uscate ale unor plante, preparat cu apă fierbinte oferă de fiecare dată un strop aromat de relaxare - micul moment de fericire regăsită într-o cană și serivită într-o porție moderată. O dispoziție sufletească cu nutrienți sănătoși; cine își poate dori o altfel de doză mai potrivită destinderii? Poți mereu să te bucuri de plăcerea gustului, în diferitele situații și momente ale vieții, alături de cei dragi, în jurul mesei sau atunci când nu mai faci față stresului.

Dar, de ce să nu fie băutura ideală, simplă, la îndemână și fără nevoia unei anumite ”ocazii speciale”? Bucuria ceaiului este o poveste fără anotimp, oferă speranță la viață, legat spiritual de la începuturile omenirii și recomandat în doze zilnice, până în ziua de astăzi. În speță, motivația firescului ne îndeamnă să asociem puterea ceaiului cu un aspect fizic plăcut și frumos. Într-adevăr, vizibilă cu ochiul liber, o stare agreabilă, încântătoare și îmbietoare de momente este imposibil de lăsat cu vederea. Senzația vine, de fapt, din interiorul fiecăruia, pentru ca mai apoi să se transforme într-o stare propriu-zisă de fericire autentică. Prin urmare, dacă nu ești un consumator înrăit de ceaiuri, cu siguranță atunci când vei păși în această lume a ”sănătății dintr-o ceașcă”, beneficiile evidențiate de efectele imediate vor sublinia mesajul deja declarat al proprietățiilor micii delicatese. O decizie înțeleaptă care îți vine într-un ajutor bine-primit, nu doar din privința sănătății, dar și prin gustul inconfundabil, alături de proprietăți recomandate.

Minunea sănătății?

Ceaiul verde: de ce este preferat?

Ceaiul verde, specific țărilor asiatice și obținut din planta Camelia sinensis, și-a făcut de curând apariția în nutriția europenilor care, la rândul lor, îl asociază, deseori, cu o ”stare de bine” sau chiar cu un ”pașaport” către prevenirea bolilor. Într-adevăr, conținutul ceaiului verde este adesea folosit în tratarea cancerului, scăderea colesterolului, o mai bună stimulare a metabolismului și menține o condiție cât mai bună a sănătății. Experții susțin, cu tărie, că proprietățile ceaiului verde se detajează degajat cu o activitate antioxidantă de 100 ori mai puternică decât Vitamina C .

Scurt istoric

Își are originea în sud-estul Asiei, cu o istorie impresionantă de aproximativ 4,000 ani. După ce acesta a fost introdus în Europa, în principiu a fost oferit de Regina Angliei din secolul al XVII-lea.

For all the tea in China?

Legenda vastă privind apariția ceaiului pe meleagurile Chinei este, de fapt, mai mult decât una la număr. Astfel, atribuindu-i Împaratului Shen Nung una dintre acestea, considerată, de asemenea, și cea mai populară dintre toate, acesta este considerat decoperitorul ceaiului, experimentând primul efectul și gustul delicios.

Producerea ceaiului

În privința cultivării ceaiului, acesta este cunoscut drept o plantă Camelia, originară din China. Nu există distincție, indiferent de culoare, din moment ce toate tipurile de ceai au la bază aceeași plantă. Dupa prima recoltă, plantele pot fi încă folosite o bună perioadă, cu aproximație până înspre 70 de ani. Culegerea plantelor aromate în diferite sortimente, se face, deobicei, manual.

Veche obișnuință?