My first Magazine 1ος ΤΟΜΟΣ 1ο Τεύχος | Page 57

τον Tulving( 1983), πρόκειται για την προσωπική μνήμη που έχουμε για τα γεγονότα που μας συνέβησαν.
Βασισμένος στον παραπάνω ορισμό, ο Conway( 2009) αντλεί 9 εγγενή στοιχεία που διαφοροποιούν την επεισοδιακή μνήμη από την σημασιολογική μνήμη. Τα 9 αυτά στοιχεία αφορούν την προσωπική οπτική του ατόμου για την ανάμνηση του, το πλαίσιο της ανάμνησης, τη σταθερότητα των αναμνήσεων στον χρόνο και έχουν ένα σαφές χρονικό πλαίσιο στο χρονικό συνεχές.
Ο Tulving εντοπίζει 3 διεργασίες εντός της επεισοδιακής μνήμης: κωδικοποίηση, αποθήκευση και ανάκληση. Η κωδικοποίηση αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να μετατρέπει ένα αισθητηριακό φαινόμενο σε μια κατασκευή που μπορεί αργότερα να αποθηκευτεί από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει με την δημιουργία συνδέσεων. Αυτές οι συνδέσεις μπορεί να είναι αισθητηριακής ή σημασιολογικής φύσης. Η αποθήκευση αναφέρεται στην κατακράτηση πληροφοριών που κωδικοποιήθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέλος, η ανάκληση αναφέρεται στην συνειδητή προσπάθεια του ατόμου να ανασύρει πληροφορίες που έχει αποθηκεύσει.
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις διαδικασίες κωδικοποίησης και ανάκλησης, διότι η αποθήκευση δεν είναι τοπικά και χρονικά προσδιορισμένη στον εγκέφαλο( Βuckner & Koutstall, 1998).
Νευροαπεικόνιση: Για την εξέταση του ρόλου των μετωπιαίων φλοιών στην επεισοδιακή μνήμη κάναμε μια επιλεκτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιεί σύγχρονες νευροαπεικονιστικές μεθόδους εντοπισμούς της κωδικοποίησης και της ανάκλησης στον εγκέφαλο. Οι κύριες μέθοδοι που εξετάστηκαν ήταν οι PET και fMRI.
Και οι 2 μέθοδοι μετράνε την αλλαγή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Επομένως, βασική υποκείμενη υπόθεση όλων των ερευνών αποτελεί η ιδέα πως αλλαγές στη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια έργων κωδικοποίησης και ανάκλησης αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή της εκάστωτε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού στη διεργασία.
Στις έρευνες που εξετάσαμε χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αφαίρεσης για την απομόνωση της περιοχής που ενεργοποιείται. Συγκεκριμένα, δίνονταν στα άτομα
ένα έργο στόχος και ένα έργο αναφοράς. Αφαιρώντας το κομμάτι του εγκεφάλου 57