Min Drift & Vedlikehold 5/2022 | Page 47

NR . 5 - 2022
ARROW-CI Hias-prosessen fjerner effektivt næringsstoff fra avløpsvannet . Foto : Hias How2O / Rakel J . Berg
som må til – en indikasjon på hvor mye stoffomsetning biologien gjør . Des mer næringsstoffer som kommer inn , des mer oksygen må tilføres for å gjøre jobben , poengterer Øfsti . Han vektlegger videre at det ikke må tilføres for mye oksygen . – Med for mye oksygen får biologien utrivelige arbeidsforhold , tillegg til at strømregninga blir unødvendig høy . Men vi må heller ikke ha for lite oksygen , da gjør den ikke jobben sin , og vi får utslipp som ikke tilfredsstiller rensekravene , påpeker Øfsti . Konklusjonen er at en presis styring er helt nødvendig . Og det må gjøres med stor sikkerhet , for det er ganske strengt , skal vi tro Øfsti . – Hvis man ikke overholder myndighetens krav til utslippstillatelsen , kan en lite hyggelig anmeldelse være rundt hjørnet . Rent formelt må et renseanlegg levere 24 analyser i året . Det er den offisielle rapporteringen .
– På Hias ’ renseanlegg tas det driftsanalyser stort sett fem dager i uken . Altså , de foretar egne analyser på ukedagene for å ha kontroll på hva som skjer , forklarer Øfsti .
Færre fysiske sensorer Vann- og avløpsselskapet Hias IKS har patentert og installert den nye vannrenseprosessen , og skal teste prosessen med virtuelle sensorer som forskere ved OsloMet er med på å utvikle . OsloMet skal sammen med teknologiselskapene Hias How2O og Digitread Connect utvikle virtuelle sensorer og plattformen tingenes internett ( IIoT ) som kan gjøre det mulig å styre renseprosessen mer effektivt . Tingenes internett innebærer at de fysiske sensorene kobles sammen og kan kommunisere . For å gjøre renseprosessen så effektiv som mulig må den reguleres etter hvor mye nitrogen og fosfor det er i vannet , og det varierer mye gjennom døgnet .
47