� TEKNOLOGI
ARROW-CI Anders T . Øfsti , daglig leder Hias How2O . Foto : Lars M . Bøe / Hias How2O
Det interkommunale avløpsselskapet Hias IKS er ansvarlig for vann og avløp i de fire Hedmark-kommunene Hamar , Løten , Ringsaker og Stange . Når renseanlegget var modent for oppgradering for ti-tolv år siden , startet et møysommelig arbeid med å utvikle teknologi og metode . Dette ble starten på suksessen Hias-prosessen .
Biofilmbasert renseprosess Under ledelse av daglig leder Anders T . Øfsti har Hias-prosessen blitt kommersialisert gjennom selskapet Hias How2O , et søsterselskap til Hias IKS . Metoden , som har vært i drift i Hias ’ renseanlegg siden 2016 , er en biofilmbasert renseprosess som fjerner fosfor og nitrogen ved hjelp av forskjellige mikro-organismer som vokser i biofilm . Karbon i avløpsvannet utnyttes effektivt for å drive prosessen , og nærmest eliminerer behovet for bruk av fellingskjemikalier for å fjerne fosfo . Dette reduserer dermed innkjøp av karbonkilder for nitrogenfjerning .
– Med en reell gjenvinningsgrad på over 95 prosent under norske forhold , gjør metoden det lettere å gjenvinne fosfor , som igjen kan brukes som gjødsel , forteller Øfsti . Noe av utfordringen ligger i at avløpsvann er i konstant forandring . – Avløpsvann er ikke avløpsvann , forsikrer Øfsti . – Verken på et enkelt renseanlegg eller mellom renseanlegg , og utdyper : – Temperaturene er skiftende , avløpet kan gå litt saktere , men innholdet i avløpsvannet og hvor mye næring det finnes der , forandrer seg ganske mye . Vannmengden er veldig følsom på hva som skjer i den regionen . Regner det , kommer det kanskje 2-3-4 ganger så mye vann inn på et renseanlegg .
Nødvendig med presis styring Måling av oksygen i reaktoren er overordnet , siden bakteriene forbruker oksygen for å ta opp fosfor og omdanne ammonium til nitritt / nitrat . – Ved å måle oksygeninnholdet i reaktoren får vi en formening om hvor mye luft og oksygen
46