� PRODUKSJON
ARROW-CI – Nordmenn har blitt mer bevisste på hva de drikker . Både på kaffebarer og til hjemmebruk går vi i større grad for kvalitetskaffe , sier Espen Gjerde , adm . dir . i Joh . Johannson Kaffe AS .
Også snilene skulle by på noen utfordringer . – Betonggulvet ble som normalt lagt med skjøter og fall mot slukene . Men det likte ikke snilene , posisjoneringen falt ut . Her måtte vi foreta ta noen byggtekniske justeringer .
Solceller og energigjenvinning Energitiltakene på hele prosjektet gir utslipp som er 50 % lavere enn kravene til TEK 17 . – I løpet av byggets levetid ( satt statistisk til 60 år ) er driften av bygget klimanøytralt . Da tar vi med alt – oppføring av bygget inklusive materialbruk , installasjon av teknisk anlegg , produksjon , drift og vedlikehold , forteller Gjerde . I produksjonshallen har de lagt en solid betongplate ; den skal tåle vibrasjoner fra maskinene . Her er det brukt lavkarbon betong og resirkulert stål i armeringen . Men anlegget skal være bærekraftig også fra et økonomisk ståsted . – De rene investeringskostnadene er nok høyere enn om vi hadde valgt et standard bygg . Om vi tar inn livsløpskostnadene tjener vi på dette , sier Gjerde .
Energiforsyningen er kommer fra fornybarkilder , blant annet egenprodusert solenergi . Om sommeren vil de produsere mer enn de trenger , overskuddet lagres i 13 energibrønner med en kapasitet på 500 000 kWh / år . Integrert i fasaden på syd- og vestveggene er i alt montert 1280 solcelle-elementer , som skal gi 230 000 kWh / år . I tillegg er det tilrettelagt for solceller på taket . – Kvaliteten på solcellene har blitt veldig bra , samtidig som prisen har gått
20