4 4
INNLEDNING som eksisterer med hensyn til å få frem denne kunnskapen , og at dette ofte kan henge sammen med de vanskelighetene som er rundt det å rapportere om slike erfaringer ( pkt 3.7 ). Og vi tror at mange av disse hindringene er temmelig like eller knyttet til de samme sosiale fenomenene og oppfatningene , enten vi snakker om utsatte personer i egne land i fredstid eller personer som er på flukt til andre land .
1.3 Psykiske problemer og betydning av hjelp
Psykiske helseproblemer blant mannlige utsatte for seksuell vold , er som følge av hindringer og dårlig kunnskap , et tema som blir lite omtalt og derfor ikke blitt møtt med nødvendige tiltak . Samtidig vet vi at denne typen vold kan forårsake alvorlige kortsiktige og langsiktige psykiske plager hos den enkelte utsatte . Kunnskap om måter problemet kan møtes på , må styrkes og gjøres tilgjengelig , spesielt blant de som i sitt daglige arbeid møter dem som kan ha vært utsatt . Vi ønsker å bidra til at flere i denne svært sårbare gruppen får nødvendig hjelp innenfor eksisterende hjelpetilbud .
Vi vet at tidlig hjelp og støtte er svært viktig for fysisk og psykisk helse og rehabilitering . Samtidig vet vi at menn som har vært utsatt for denne form for vold , sjelden rapporterer om dette og dermed heller ikke får nødvendig medisinsk og psykologisk behandling . Med bakgrunn i kontakt med helsearbeidere innen psykisk helsevern , er det rimelig å slå fast at kun en liten andel asylsøkere , flyktninger og såkalte papirløse migranter mottar psykologisk behandling i spesialisthelsetjenesten i Norge .
Ifølge rapporten fra Reform og FMSO ( 2017 ), 12 med siktemål å kartlegge behovene for bedre forebygging og helsetilbud til gutter og menn som er seksuelt voldsutsatte i Norge , er det blant annet nevnt at det er nødvendig med en særlig innsats rettet mot asylsøkere og flyktninger . I februar 2020 lanserte Røde Kors rapporten “ Torturert og glemt ?” 13 der behovet for helsetjenester for personer utsatt for tortur og alvorlige overgrep vektlegges . I vår gjennomgang av eksisterende materiale finner vi få ressurser som setter søkelys på identifisering , psykologisk støtte og videre oppfølging av gutter og menn som har vært utsatt for seksuell vold i forbindelse med krig og flukt , som kan brukes av personer utenfor spesialisthelsetjenesten . Mangel på denne type kunnskap er videre påpekt i en nylig utgitt rapport fra FAFO om identifisering av asylsøkere som har vært utsatt for tortur og umenneskelig behandling . 14