De arts en het medisch dossier bij Prisma
Van Huisarts naar Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)
Mensen met een verstandelijke beperking vragen soms meer tijd en aandacht voor hun klachten. Bijvoorbeeld vanwege bemoeilijkte communicatie ten gevolge van die beperking. Of hun klachten zijn heel specialistisch. Een huisarts kan dan besluiten een AVG in te schakelen.
Wat doet een AVG?
Een AVG heeft naast de studie Medicijnen een aanvullende opleiding tot Arts Verstandelijk Gehandicapten gevolgd. Zo is specifieke kennis verworven over de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking en heeft de AVG veel ervaring in het omgaan met deze cliëntengroep. Een AVG kan adviseren, behandelen en begeleiden, maar ook een coördinerende rol spelen als andere artsen betrokken zijn. Daarnaast werkt de AVG vaak samen met andere zorgverleners, zoals fysio- therapeuten, ergotherapeuten,
logopedisten, gedragskundigen en
praktijkverpleegkundigen. Eén ding staat voorop bij Stichting Prisma: de cliënt staat centraal en alle zorg wordt afgestemd op de individuele behoefte van de cliënt.
Voor het eerst naar de AVG bij Stichting Prisma
(Huis)artsen kunnen een cliënt doorverwijzen naar een AVG. De (huis)arts zal daarvoor een verwijsbrief opstellen met de specifieke vraagstelling en informatie over de medische voorgeschiedenis. Daarna kan telefonisch een kennismakings-gesprek worden ingepland met een AVG via het Medisch Secretariaat van Stichting Prisma. Bij deze kennismaking zijn in ieder geval de cliënt en de AVG aanwezig. De cliënt wordt begeleid door diens persoonlijk ondersteuner en/of diens ouder(s)/wettelijk vertegenwoordiger(s).