Marica M | Page 12

b.Etapele realizării unui peisaj în diferite tehnici

Imaginea se selectează în funcție de temă. Se alege unghiul cel mai reprezentativ.

Se observă poziția liniei orizontului. Se urmăresc formele din natură care subliniază perspectiva prin micșorarea lor progresivă și se identifică liniile de fugă.

Se stabilesc planurile mari care compun imaginea și se aleg centrele de interes. Folosirea vizorului prin care se privește subiectul ales ajută atât la încadrare, cât și la percepția perspectivei.

1.Schițați ușor cu un creion planurile mari și liniile dominante. Trasați de la început linia orizontului pentru a împărți cele două planuri, cel orizontal, al pământului, și cel vertical, al cerului. Se recomandă ca linia de orizont să nu fie la mijlocul compoziției.

2.Stabiliți elementele pe care doriți să le detaliați. Într-un peisaj se pot selecta formele care par reprezentative sau mai expresive: anumiți copaci, case, un gard, un drum care subliniază o diagonală cu care se echilibrează compoziția.

3.Desenați mai multe variante ale aceluiași peisaj, schimbând unghiul de vedere sau păstrându-l, dar punând accentul pe obiective diferite.

4.Schimbați instrumentele de lucru, reluați aceeași temă în creion, cărbune, peniță cu tuș sau baiț de diverse culori sau chiar acuarelă.

5.Realizați crochiuri cu detalii din imaginea aleasă. Folosiți vârful pensulei pentru crochiul de linie.

6.Aceste exerciții sunt folositoare dacă lucrați cu plăcere pentru a descoperi nu numai expresivitatea peisajului, dar și diversitatea tehnicilor.