GM Business & Lifestyle #111 GM 111 PDF | Page 8

Kolumna

Kolumna

Ugled

Od kako je tranzicija zapljusnula naše obale , proces privatizacije postao jedna od najozbiljnijih društvenih obaveza , a strani kapital uveo i nove standarde u poslovanju , drugačije sisteme društvene stratifikacije , a time i izazovnije modele komunikacije , domaći mediji posvećuju znatnu pažnju pitanju društvene moći pojedinaca u sferi politike , trgovine , bankarstva , preduzetništva , umetnosti , sporta , estrade ili medija .
dr Zorica Tomić zorica . tomic @ gmbusiness . biz

U atmosferi bujajućih skandala koji nedvosmisleno demistifikuju njihove aktere , kao nezajažljive , bezobzirne i u krajnjem ishodu naivne , otvorena je mogućnost za svojevrsno socio-kulturno skeniranje Srbije danas . Kategorije društvene moći i uticaja , u skladu sa vladajućom logikom kapitala , a u svetlu već podrazumevajuće atmosfere tranzicije fokusiraju se oko dve teme : novca i politike .

U tom smislu , Srbija prati svetske trendove , upravo onako kako je duhovito sadržano u glosi „ da para vrti gde burgija neće ”. Ili da se pozovem na Ksenofontovu mudrost da je uvek bilo , od kada je sveta i