De
toekomst
In het onderzoek op de vorige pagina hebben we gezien dat de publieke omroep lang niet altijd voldoet aan haar kerntaken. De toekomst van de publieke omroep is hiermee onzeker. Bestaat er over 10 jaar nog wel een publieke omroep?
Uit het onderzoek is gebeleken dat de publieke omroep veel amusement uitzendt. Dit zijn veelal programma's die ook op een commerciële zender kunnen overleven. Veel mensen zijn dan ook ontevreden dat zij moeten betalen voor een publieke omroep, omdat het zich niet goed genoeg onderscheid van de commerciële zenders. Toch is de Nederlandse Publieke Omroep een van de goedkoopste van Europa, zoals te zien is in de grafiek onderaan de pagina.
Met de uitkomst dat de publieke omroep relatief weinig informatieve programma uitzendt is de vraag of een publieke omroep nog wel nodig is ook opgekomen. Is het niet beter om de publieke omroep af te schaffen? Moet de publieke omroep op een andere wijze vormgegeven worden?
kjg
Moniek Moerland heeft onderzoek gedaan naar de rol van de publieke omroep. Ook zij komt tot de conclusie dat de Nederlandse publieke omroep zich de laatste jaren meer en meer heeft gericht op het uitzenden van amusement en zich is gaan richten op de jongere kijker. Deze jongere kijker zit niet te wachten op een diep inhoudelijk politiek debat en wil vermaakt worden door de televisie.
Moerland concludeert dat de publieke omroep op deze manier niet langer kan blijven functioneren. De publieke omroep lijkt te veel op een commerciële omroep, gezien het feit dat zij zich richten op een grote doelgroep om veel kijkers te trekken. Moerland schrijft in haar onderzoek dat programma's op een andere manier vormgegeven kunnen worden, om zo kijkers te lokken, maar toch ook nog te voldoen aan de eis om inhoud te bieden, die nu op sommige punten nog ver te zoeken is.
Op de diagram hiernaast is te zien dat Nederland een van de goedkoopste publieke omroepen heeft van Europa. Er is gekeken hoeveel % van het BBP naar de publieke omroep gaat.
8